Index Vakbarát Hírportál

Aki kínai vakcinát kapott, harmadik oltásra is jogosult az Egyesült Arab Emírségekben

2021. május 19., szerda 16:18

Egy harmadik adag koronavírus elleni oltóanyagot kínált fel az Egyesült Arab Emírségek azoknak, akiket a kínai Sinopharm-vakcinával oltottak. A harmadik vakcinát azok vehetik fel, akik a második adagot már legalább hat hónapja felvették.

Az országban már korábban is felvehettek harmadik adagot az oltóanyagból, akiknek  az immunrendszere nem termelt elegendő antitestet. Márciusban az Abu-Dzabiban székhellyel rendelkező G42 vezető kutatója kijelentette, hogy valószínűleg csak nagyon kevés embernek lesz szüksége az emlékeztetőre − írja a Washington Post.

A közel-keleti ország az időseknek és a krónikus betegségben szenvedőknek elsőbbséget biztosít a harmadik oltás felvételében.

Az országban kedden mindössze 1270 új fertőzésről számoltak be, ami jelentős visszaesés a január végi csúcshoz képest. A hatóságok szerint a felnőttek több mint 73 százaléka már felvette az oltást. Ez az egyik legmagasabb arány a világon. Az országban főként a kínai Sinopharm-vakcinával oltottak.

A hónap elején a Sinopharm-oltóanyagot sürgősségi felhasználásra engedélyezte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A Sinopharm felvételt több mint két tucat országban használják, köztük Magyarországon és Indonéziában. Tanulmányok szerint a vakcina hatékonysága 79 százalék.

Rovatok