Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam miatt kényszerült lemondani a libanoni külügyminiszter

2021. május 19., szerda 11:00 | aznap frissítve

Benyújtotta lemondását a libanoni ügyvivő kormány külügyminisztere szerdán, miután diplomáciai vihart kavart a hét elején tett kijelentésével, miszerint a Perzsa-öböl menti országok hozták az Iszlám Állam terrorszervezetet a térségbe. Ez  a libanoni elnöki hivatal Twitteren közzétett bejelentéséből derült ki.

Charbel Vahba az al-Hurra nevű arab nyelvű televíziónak adott interjúban azt mondta, hogy a dzsihadistákat „baráti és testvéri országok telepítették a Ninive síkságra, az iraki Anbár kormányzóságba és a szíriai Palmürába”. Az eset miatt Szaúd-Arábiában, Bahreinben, az Egyesült Arab Emírségekben és Kuvaitban is bekérették a libanoni nagykövetet.
    
A bejrúti külügyminisztérium egyik tisztségviselője kedden úgy fogalmazott, hogy a tárcavezető nyilatkozatát félreértették, a libanoni elnöki hivatal közleménye szerint pedig Vahba a televíziós műsorban csak magánvéleményének adott hangot. Mindazonáltal a politikus nyilatkozata odahaza is botrányt keltett, leginkább amiatt, hogy az ország vezetői éppen az öbölmenti országoktól igyekeznek támogatást szerezni az Iránnal szövetséges Hezbollah növekvő libanoni befolyásával szemben.

Libanon 2019 óta súlyos gazdasági és pénzügyi válsággal küzd. Haszán Diáb miniszterelnök tavaly augusztusban, a Bejrút kikötőjében történt, több mint kétszáz ember halálát okozó robbanás után nyújtotta be kormánya lemondását, és azóta nem alakult meg új kabinet a politikai erők rivalizálása miatt.

Rovatok