Index Vakbarát Hírportál

Bíróság elé állították a szélsőjobboldali német katonát, aki szíriai menekültként akart merényleteket végrehajtani

2021. május 20., csütörtök 19:36

Bíróság elé állt Franco A., a német hadsereg hadnagya, akit 2017 óta szíriai menekültként, David Benjamin néven is nyilvántartottak Bajorországban. A szélsőjobboldali férfi az ügyészség szerint terrortámadásokat tervezett magas rangú politikusok ellen. 

Halállistáján olyan, „menekültbarátnak" tartott személyek szerepeltek, mint Heiko Maas német külügyminiszter, Claudia Roth, a Bundestag házelnök-helyettese és Anetta Kahane zsidó aktivista.

Az olasz apától és német anyától származó Franco kettős életére 2017-ben kezdett fény derülni, amikor is lekapcsolták a bécsi repülőtéren, miután tetten érték, ahogy megpróbálta az egyik mellékhelyiségben visszaszerezni az ott korábban elrejtett kézifegyverét. A pisztoly egyébként a Wehrmacht körében használt Browning volt.

A hatóságoknak azonban kikerekedett a szemük miután ellenőrizték Franco ujjlenyomatait, egy Bajorországban élő szíriai menekült profilját dobta ki az adatbázis, mivel a német férfi a hadsereg aktív tagjaként a franciaországi Illkirchben, Strasbourg mellett szolgált. 

Az ügyészség szerint Franco mesterterve abban állt, hogy álszíriaiként merényleteket hajt végre a halállistáján lévő célpontok ellen, amivel besároz más menekülteket, hogy muszlim- és menekültellenes hangulatot korbácsoljon fel Németországban. 

Ahogy a hatóságok elkezdtek nyomozni Franco után, egyre több bizonyítékot találtak arra, hogy a katona szélsőjobboldali eszméknek hódol, a támadásokat pedig nem csak egy pisztollyal tervezte végrehajtani. További fegyvereket és robbanószereket találtak nála, szöveges üzeneteinek, videófelvételeinek és jegyzeteinek áttekintéséből pedig azt szűrték le róla, hogy Hitlerre sem negatív kontextusban gondolt. 

Az is árulkodó, katonai akadémiai diplomamunkája a „fajkeveredésről" és az „etnikai csoportok feloszlatásáról" szólt. Igaz, a Bundeswehr csupán figyelmeztetésben részesítette, Franco átírta a disszertációt. 

Ha mindez nem lett volna elég ahhoz, hogy radikalizmussal vádolják meg, annak gyanúja is felmerült, hogy Franco egy olyan csoport tagja volt, amely a német állam összeomlására készült. 

A német hadnagy tagadja az ügyészség vádjait. Azt, hogy szíriai menekültként regisztrálta magát, azzal indokolja, hogy rá akart világítani a német menekültügyi rendszer hiányosságaira. A fegyverek birtoklását pedig azzal magyarázza, hogy meg akarta tudni védeni a családját egy vészhelyzet esetén. 

Az említett pisztolyról pedig azt mondta: egy bokorban találta, eltette a kabátjába, de amikor a repülőtéren volt, jobbnak látta inkább elrejteni, mint felvinni a gépre. Állítása szerint azért ment vissza érte hetekkel később, hogy leadja a rendőrségnél a fegyvert. 

Francót 2018-ban tartóztatták le terrorizmus gyanúja miatt. 

(BBC/DW)

Rovatok