Index Vakbarát Hírportál

Zendülés tört ki egy guatemalai börtönben

2021. május 20., csütörtök 08:12

Legalább hét embert meggyilkoltak Guatemalában egy börtönlázadásban szerdán – közölték a latin-amerikai állam hatóságai. A rendőrség tájékoztatása szerint a lefejezett áldozatokat a Quetzaltenango államban található Cantel település túlzsúfolt fegyintézetének belső udvarán találták meg.

Egy névtelenséget kérő rendőrségi forrás arról számolt be, hogy ezek a gyilkosságok helyi bandák és kábítószer-kereskedők összetűzéseire vezethetők vissza.

A canteli fegyintézetben jelenleg 2252 fegyenc raboskodik, ami duplája a létesítmény kapacitásának. A guatemalai büntetés-végrehajtási hatóság szerint az ország 21 börtönében 25 122 ember van rácsok mögött, ami szakértők szerint 370 százalékos túltelítettséget jelent – számolt be az MTI.

Az utóbbi években több véres börtönlázadás is történt a közép-amerikai országban. Az egyik legjelentősebb 2016-ban tizennégy ember életét követelte. Az EFE spanyol hírügynökség felidézte, hogy az akkori halálos áldozatok között volt a befolyása miatt a helyi börtönök királyaként emlegetett Byron Lima Oliva egykori katona is, aki 1998-ban meggyilkolta Juan José Gerardi püspököt két nappal az után, hogy az egyházi vezető átfogó beszámolót tett közzé a hadsereg által elkövetett atrocitásokról a guatemalai polgárháborúban.

Guatemala a világ 15 legerőszakosabb országa közé tartozik, tekintettel a rivalizáló kábítószer-kereskedők és bűnbandák üzelmeire.

Rovatok