Index Vakbarát Hírportál

A kormány már a németekkel és az olaszokkal is tárgyal a magyar védettségi igazolványok elfogadásáróll

2021. május 20., csütörtök 16:26

A világgazdasági és a világkereskedelem erőviszonyai az elmúlt időszakban erőteljesen eltolódtak, az Európai Unió mintha ezen átalakulások alatt téli álomba merült volna. Most már itt lenne az ideje, hogy az ébresztőóra csörögjön, és felébredjünk − mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján.

A miniszter csütörtök délelőtt érkezett meg Brüsszelbe, ahol az Európai Unió külkereskedelmi miniszterei tartanak ülést. Napirenden van a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformja és az amerikai–európai gazdasági együttműködés és az Európai Unió jövőre vonatkozó kereskedelmi stratégiájának megtárgyalása is.

Szerinte sürgős lépésekre van szükség ahhoz, hogy az Európai Unió egyensúlyát helyreállítsák a világgazdaságban és a világkereskedelemben. Ez különösen fontos Magyarország számára, hiszen „mi egy olyan ország vagyunk, amely a GDP-export PGDP-mutatóban 83 százalék fölött van, és egy olyan ország vagyunk, amely a tavalyi évben GDP-arányosan a tizenegyedik legmagasabb exportot tudta felmutatni világszerte”.

Egy új világkereskedelmi és világgazdasági rend jött létre, amelynek alapvetően három oka van. Az egyik a világjárvány, amelynek nyomán a világkereskedelem 9,2 százalékkal esett vissza a tavalyi esztendőben. A másik, hogy a Távol-Keleten létrejött a világ valaha volt legnagyobb szabadkereskedelmi övezete − mondta Szijjártó Péter. A harmadik oka az új gazdasági rend létrejöttének a miniszter szerint az, hogy

a Kelet ledolgozta mind a technológiai, mind a finanszírozási lemaradását a Nyugattal szemben. Ez pedig, kiegészülve a népességbeli előnyükkel, gyakorlatilag a világkereskedelemnek a gravitációs pontját eltolta Kelet irányába.

A tavalyi esztendő volt az első olyan év, hogy az Egyesült Államok többet kereskedett Kínával, mint az Európai Unióval, és az Európai Unió többet kereskedett Kínával, mint az Egyesült Államokkal − emelte ki a külügyminiszter.

Magyarország szorgalmazza, hogy az Európai Unió minél több szabadkereskedelmi megállapodást kössön az elkövetkezendő időszakban − mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy felejtse el a politikai előfeltételeket és ne keverjen össze olyan ügyeket a kereskedelemmel és a gazdasággal, amelyeknek semmi közük a kereskedelemhez és a gazdasághoz.

Szerinte ebben a helyzetben, amikor a világgazdaság éppen kezd felépülni a pandémiából, óriási hiba adóemelésről beszélni. Magyarország nem támogatja a globális minimumadó bevezetését. Szijjártó Péter elmondta: az adóemelésekről már bebizonyosodott, hogy zsákutcába vezetik a gazdaságokat, főleg ilyen nehéz helyzetben.

A világjárvánnyal szembeni globális védekezés eredményességéhez az kell, hogy minél több helyen minél több oltóanyagot állítsanak elő. Tehát az oltóanyaggyártási kapacitások folyamatos növelésével tudjuk fenntartani a világ biztonságát a világjárvánnyal szemben, kevésbé bürokratikus intézkedésekkel − tette hozzá a miniszter.

Itt is élen járunk, hiszen épül a Nemzeti Oltóanyaggyár, amely 2022 végére már készen áll arra, hogy gyártson oltóanyagot, akár saját fejlesztés, akár nemzetközi licenc alapján

− zárta sajtótájékoztatóját Szijjártó Péter.

Újságírói kérdésekre elmondta, hogy Magyarország elkezdte a tárgyalásokat a magyar oltási igazolványok elfogadásáról Németországgal, Olaszországgal, Görögországgal, Ciprussal és a többi szomszédos országgal. 

A külügyminiszter bejelentette azt is, hogy június elsején Izraelbe utazik.

Rovatok