Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa a palesztin-izraeli konfliktus miatt

2021. május 21., péntek 06:09

Rendkívüli ülést tart a jövő héten az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa az izraeli-palesztin konfliktus ügyében – közölte a genfi székhelyű testület csütörtökön. Az ENSZ Közgyűlésében a két ország képviselői népirtással vádolták a másik országot – írja az MTI.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa jövő csütörtökön tart rendkívüli ülést az ügyben. A tanácskozás összehívását Pakisztán kezdeményezte az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) koordinátori szerepében, és 63 ország támogatta. A nemzetközi közösség arra vár, hogy a felek kölcsönösen hirdessenek tűzszünetet, és jelenleg is számos ország próbál közvetíteni közöttük.

Az Izrael első számú szövetségesének számító Egyesült Államok azt kérte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől, hogy tegyen meg mindent az erőszak és a feszültség csökkentése érdekében. Az izraeli hadsereg ennek ellenére az elmúlt órákban tovább bombázta a Gázai övezetet, ahonnan pedig továbbra is rakétákat lőttek ki a környező izraeli településekre. Esti sajtóértesülés szerint az izraeli kormány beleegyezett a tűzszünetbe.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának jelenleg nincs ülésszaka, de az ilyen mértékű válságok esetén rendkívüli jelleggel összeülhet. A testület székhelye Svájcban található, ahol azonban jelenleg is érvényben vannak a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások, így az ülést virtuális formában tartják.

Csütörtökön a két ország képviselői népirtással vádolták a másik országát az ENSZ Közgyűlésében. Rijád al-Máliki palesztin külügyminiszter felszólalásában úgy fogalmazott:

az egész világ szemet huny a palesztin családokat sújtó népirtás fölött.

A tárcavezető beszéde alatt Gilád Erdán izraeli ENSZ-nagykövet elhagyta a helyét. A saját felszólalásában Erdán azt nehezményezte, hogy meglátása szerint az ülésen „nem az ENSZ alapokmányában szereplő célok megóvását láthattuk, hanem inkább közömbösséget annak a Hamásznak az alapokmányával szemben, amely a nácikhoz hasonlóan a zsidók elleni népirtásban érintett”. António Guterres ENSZ-főtitkár az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülésének megnyitóján azonnali tűzszünetre szólította fel a feleket.

Múlt hétfőn kezdődött rakétaháború Izrael és gázai iszlamista szervezetek között, miután Jeruzsálemben összecsaptak egymással palesztin hívők és az izraeli biztonsági erők az iszlám harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. Az összecsapásokat elsődlegesen az váltotta ki, hogy négy palesztin családot akartak kiköltöztetni otthonukból zsidó telepesek a kelet-jeruzsálemi Sejk Dzsarráh kerületben. 

Rovatok