Index Vakbarát Hírportál

Máris beleszállt a román sajtó a magyar ombudsman-jelöltbe

2021. május 21., péntek 08:13

Az Adevărul román napilap éppen akkor vette elő az RMDSZ magyar ombudsman-jelölt több mint tíz éves bírósági ügyét, amikor nagy esélye van Fábián Gyula jogászprofesszornak arra, hogy a Nép Ügyvédje lehessen Romániában – olvasható a Főtér oldalán. 

A napilap feleleveníti, hogy a kolozsvári ügyész, Fábián Gyula 2007-ben előadást tartott a különböző autonómiaformák törvényi kereteiről az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) felkérésére. Majd a cikk hosszan kifejti ez a szervezet, mely korábban felolvasómaratont szervezett a román hatóságok által háborús bűnösnek tartott Wass Albert műveiből, illetve szintén hozzájuk köthető a 2006 óta minden nyáron megszervezett irredenta és revizionista eszméket terjesztő EMI Tábor, melyen még a Romániából kitiltott Vona Gábor, a szélsőjobboldali Jobbik volt vezetője is részt vett. Ezt követően azt taglalja az írás, hogy a magyar ombudsman-jelölt ellen az előadása miatt a Legfelsőbb Bírói Tanács is eljárást indított.

Azonban az érintett jogász elmondja, hogy ő sosem tartott előadást az EMI rendezvényén hanem Kolozsváron, a Babeş-Bolyai Egyetemhez tartozó református teológián, valamint kifejti nem politikai vagy mozgalmi előadást tartott, hanem egyszerűen arra reflektált milyen törvényi keretek léteznek vagy nem léteznek az autonómiára a hazai és a nemzetközi jogrendben. 

Rovatok