Index Vakbarát Hírportál

Tombol a rágcsálóapokalipszis Ausztráliában

2021. május 21., péntek 08:53

A 2020-as év nem a legszerencsésebbek egyikeként vonult be a köztudatba a világ nagy részén, nem úgy az ausztráliai farmereknél. Bőséges csapadék áztatta a termőföldeket, ami bőséges terméssel is járt, ami pedig bőséges táplálékkal szolgált az egérpopulációnak, meg is jött a kedvük a sokasodáshoz. 

A CNN összefoglalója szerint a szénabálákat szülészetként és hotelként használó egerek hónapok óta terrorizálják az elraktározott termést és a munkagépeket Kelet-Ausztráliában, több millió dolláros károkat okozva. 

Most pedig, hogy jön a tél a bolygó déli féltekén, még éhesebbek a rágcsálók, igyekeznek tárazni az ínséges időkre. A helyzetet Új-Dél-Wales állam kormánya sem nézi tétlenül, csütörtökön bejelentette, 5000 litert szerzett be a világ legerősebb egérpusztító kemikáliájából. Persze ennek sem mindenki örül, sok földműves attól tart, hogy az egérméreg elhelyezésével beszennyezhetik a termést és megtizedelhetik a vadvilágot. 

A nőstény egerek három hetente tudnak fialni, évszakonként több száz utódot hozva világra. 

A rágcsálóapokalipszisről készített felvételek alapján nem patkányméregre van szükség, hanem a hamelni patkányfogóra, egérfogó síppal. 

A CNN kifejti, a hektáronkénti ezer egér már pestisnek számít Ausztráliában, az illetékes hatóságok szerint pedig most megkísérelni egy egérszámlálást a csillagok összesítésével felérő feladat lenne.

Egy másik hátránya az egerek népességgyarapodásának, hogy a bőséges táplálék miatt a kígyók is nagyobb számban szaporodnak.

Rovatok