Index Vakbarát Hírportál

Visszatérnek az Európai Parlament ülései Strasbourgba

2021. május 22., szombat 09:50

Júniustól kezdve ismét Strasbourgban ülésezik az Európai Parlament – írja a Politico.

Június 7-én közel egy évnyi távollét után térhetnek majd vissza személyesen a parlament plenáris ülésére a képviselők. A parlament strasbourgi épületében egyébként egy oltópont is működik már, ahol a képviselők, valamint a közvetlen munkatársaik vehetik fel az oltást. Ennek ellenére sokuk még mindig nem lelkesedik a visszatérés miatt és korainak tartják azt. 

Ezt részben azt indokolja, hogy Strasbourgban este 9-től kezdődően még mindig kijárási tilalom van érvényben, valamint ha a képviselők és munkatársaik visszatérnek onnan Brüsszelbe, akkor a belgiumi szabályozások miatt karanténba kell vonulniuk. Ráadásul az Uniós vakcinaigazolvány is csak később, júliustól elejétől kezdve jöhet majd. 

A június eleji plenáris ülésen egyébként az online jelenlétre lehetőség lesz, így pedig kérdéses, hogy hány képviselő fog majd személyesen megjelenni. Sokan azonban már most elmondták, hogy inkább csak online kapcsolódnak be a munkába. 

Az Európai Parlament üléseit tavaly márciusban Brüsszelbe helyezték át, mivel Strasbourgot és környékét járványügyi szempontból vörös zónának nyilvánították a francia hatóságok. A gyakorlatban viszont azóta az ülések többségét online tartották meg a képviselők. 

Rovatok