Index Vakbarát Hírportál

Pár ezer forintért áligazolás és hamis vakcina is kapható

2021. május 23., vasárnap 05:46

Több mint ezerkétszázan kínálnak hamis vakcinákat és áligazolásokat világszerte – szinte fillérekért.

Az Egyesült Királyságba áprilisban naponta több mint százan próbáltak bejutni hamisított Covid-tesztekkel. A belépők megkísérlik kijátszani az érvényes beutazási szabályokat, amelyek utazás előtt és érkezés után vizsgálatokra kötelezik az érkezőket, és fejenként több száz fontba kerülhetnek – írja a Guardian egy tanulmányra hivatkozva.

A kutatók szerint exponenciálisan nő a járványhoz köthető piac rejtett bugyra, ahol hamis vakcinákat és hamisított igazolásokat hirdetnek csupán 25 fontért (10 ezer forintért).

Eddig több mint 1200 kétes „szolgáltatót” azonosítottak az Egyesült Királyságban és világszerte.

Az áligazolások vásárlóinak zöme oltásellenes, vagy a szegényebb országokból érkezik, ahol nehezen engedhetik meg maguknak a számukra méregdrága tanúsítványok hivatalos beszerzését.

Egy izraeli kiberbiztonsági cég szerint hamis amerikai védettségi igazolványok vásárolhatók a web sötét oldalán, a darkneten, de üzenetküldő alkalmazások, például a WhatsApp, a Telegram és a Jabber révén is elérhetők.

A Check Point szerint ugyanitt Covid-vakcinák utánzatát és hamis kezeléseket is lehet venni.

A biztonsági szakértők tavaly novemberig mintegy 20, darkneten üzletelő kereskedőt észleltek.

Januárra hatszázra, márciusra pedig több mint ezerkétszázra nőtt a számuk.

A titkosított Telegramon több csatorna működik, amelyek közül néhánynak több mint 1000 előfizetője van.

Fake Covid vaccine and test certificate market is growing, researchers say https://t.co/Y2TrxcbOuV

— The Guardian (@guardian) May 16, 2021

Hivatalos és globális adatbázis nélkül 

Az Egyesült Királyság a fertőzésveszély alapján május közepétől különböző kategóriákba sorolta az országokat. A zöld listás országokból érkező utazóknak legalább két tesztet kell majd elvégezniük a brit beutazáshoz. Ezek egyenként átlagosan 128 fontba (több mint 50 ezer forintba) kerülnek. Ugyanakkor a sárga és piros listára került országokból érkezőknek legalább három teszten kell átesniük.

A brit határőrök naponta mintegy 100 embert fülelnek le talmi bizonyítványokkal.

A hamis negatív Covid-tesztet igazoló bizonyítványokkal érkező utazók többsége szegényebb, jobbára afrikai, dél-amerikai és ázsiai országokból származik.

A Check Point vezető szakértője szerint a hamis igazolások vásárlói között vannak oltásellenesek is – olyanok, akik megalapozatlan összeesküvés-elméletekre hivatkozva elutasítják a vakcinát, miközben álhíreket terjesztenek.

A kiberbiztonsági cég már tavaly októberben olyan kereskedőket azonosított, akik oltóanyagokat kínáltak, főként a kínai gyártmányú Sinovac- és az orosz gyártmányú Szputnyik V oltásokat – miközben azok hivatalosan még nem is voltak elérhetők. Később a Pfizer és a Moderna oltásai is felbukkantak a feketepiacon, bár a termékek hitelessége megkérdőjelezhető. A Pfizer- és a Moderna-oltások ugyanis csak nagyon alacsony hőmérsékleten tárolhatók és szállíthatók.

A két izraeli szakértő megpróbált vakcinát vásárolni. Kriptovalutával fizettek, de a terméket sosem kapták meg, az eladó pedig felszívódott.

Idén márciusban már több európai országból: Spanyolországból, Franciaországból, Németországból, Svájcból, Svédországból, továbbá Mexikóból és Ausztráliából is fogadtak megrendeléseket az „üzletemberek”. Az oltások után hamis igazolásokat és negatív teszteket kínáltak az ügyfélkörnek.

Súlyosan büntetik 

A hamisítványok egyébként alig térnek el az eredeti dokumentumoktól.

Gyártásukat azok a mellesleg jóhiszemű emberek teszik lehetővé, akik büszkén osztanak meg képeket magukról és az éppen kézhez vett igazolásokról.

A biztonsági szakértők szerint egy hivatalos globális adatbázis nélkül a rendszer védtelen a hamisítással szemben.

Az Europol, az EU határokon átnyúló bűnüldözési ügynöksége már az év elején arra figyelmeztetett, hogy csalók hamis negatív koronavírustesztek igazolásait gyártják és forgalmazzák szerte Európában. A határőröket és a rendőröket mára kiképezték a hamis okmányok felismerésére.

Nagy-Britanniának jogában áll megtagadni a belépést és 500 fontos pénzbírságot kiszabni minden olyan látogatóra, akiről beigazolódik, hogy hamis Covid-teszt-igazolvánnyal próbált belépni az Egyesült Királyság területére.

Ismétlődő szabálysértésnél a büntetés összege akár 10 ezer fontra rúghat.

(Borítókép:  A határőrség ellenőrzi a Gatwick repülőtérre érkező utasok útlevelét 2014. május 28-án Londonban. Fotó:  Oli Scarff / Getty Images)

Rovatok