Index Vakbarát Hírportál

Mianmaron emberéleteket követelnek az összecsapások

2021. május 23., vasárnap 17:20

A mianmari junta haderejének legalább 20 tagja életét vesztette vasárnap a lázadókkal az ország déli részén kibontakozott összecsapásokban. A felkelők egy rendőrőrsöt foglaltak el a Moe Bje nevű településen. Négy rendőrt túszul ejtettek.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel.

A tüntetők egy része csatlakozott a puccs elleni polgári engedetlenségi mozgalomhoz, míg mások fegyvert ragadtak, és beálltak az etnikai gerillaszervezetekhez, írta a távirati iroda.
A mianmari tanári érdekképviselet szerint az utóbbi hetekben csaknem 126 ezer tanárt függesztett fel állásából a junta, köztük mintegy 20 ezret az egyetemeken, mert állítólag nem akartak az ország katonai vezetésével együttműködni.

Az Európai Unió vasárnap élesen bírálta a katonai vezetés bejelentését, miszerint fel akarják oszlatni Aung Szan Szú Kjí pártját, az NLD-t, amely a novemberi választást nyerte, állítólagos választási csalás miatt.

A hadsereg ugyanis korábban azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a választással kapcsolatos panaszaikat.

Mianmari jogvédő szervezetek szerint a biztonsági erők több mint 800 embert öltek meg az elmúlt hónapokban, csaknem 5 és fél ezret pedig önkényesen bebörtönöztek.

Rovatok