Index Vakbarát Hírportál

Tigréi konfliktus: szankciókkal reagál Washington az erőszakáradatra

2021. május 24., hétfő 06:44 | aznap frissítve

Az Amerikai Egyesült Államok közölte, hogy vízumkorlátozásokkal fogja sújtani azokat az eritreai és etiópiai tisztségviselőket, akik a tigréi konfliktus szításával vádolhatóak, illetve „nem tesznek jelentős lépéseket az ellenségeskedések lezárására”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta: az észak-etiópiai tartomány lakossága „továbbra is emberi jogai megsértésétől, visszaélésektől és atrocitásoktól szenved, és sürgősen szüksége lenne segélyszállítmányokra, amelyek célba juttatását azonban akadályozzák az etióp és eritreai katonák, valamint a konfliktus más fegyveres szereplői”, Washington vízumkorlátozással sújtja a Tigréi Népi Felszabadítási Front tagjait, írta a távirati iroda.

A Fehér Ház emellett várhatóan megvonja majd az Etiópiának nyújtott gazdasági és biztonsági támogatásokat, viszont folytatni kívánja a humanitárius segítségnyújtást olyan területeken, mint az egészségügy, az élelmezés és az oktatás.

„Az Amerikai Egyesült Államok a leghatározottabban elítéli a gyilkosságokat, az erőszakos kitelepítéseket, a szisztematikusan elkövetett szexuális erőszakot, valamint más emberi jogi jogsértéseket és visszaéléseket” – hangsúlyozta Blinken. Hozzáfűzte: elborzasztja az amerikai kormányzatot a közjavak, például a vízvételi pontok, kórházak és egészségügyi létesítmények lerombolása is. 

A helyi lakosság 91 százaléka élelmiszersegélyre szorul. A térségben november elején robbantak ki a harcok, miután a felszabadítási front fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, az etióp haderő pedig válaszul offenzívát indított a lázadó szervezet szétverésére. A hatmilliós Tigrében becslések szerint egymillió ember hagyta el otthonát a harcok elől menekülve.

Rovatok