Index Vakbarát Hírportál

Ha maradnak a kamerák, a szankciók eltörlésében bízik Irán

2021. május 24., hétfő 15:44

Teherán jóváhagyta az iráni atomipari létesítményekbe kihelyezett kamerák működésének a meghosszabbítását – jelentette be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója.

Rafael Grossi elmondta: a teheráni bejelentés szerint a kamerák – amelyek segítségével a szervezet valós időben tudja ellenőrizni Irán atomprogramját – június 24-ig működhetnek tovább. Hozzátette, hogy a döntést megelőzően egyeztetett Irán nukleáris programjának vezetőjével, Ali Akbar Szalehivel.

Kazem Garib Abádi, Irán NAÜ-höz akkreditált nagykövete a Twitteren közzétett üzenetében azt írta, hogy a döntés Teherán jóindulatának a jele, és reméli, hogy cserébe eltörlik a hazáját sújtó szankciókat – számolt be az MTI.

Mint azt megírtuk, az Iránnal aláírt 2015-ös atomipari megállapodáshoz fűzött kiegészítő jegyzőkönyv alapján a NAÜ az iráni atomipari létesítményekben felszerelt térfigyelő kamerák több százezer felvételét tanulmányozta nap mint nap, így megközelítőleg valós képet tudott alkotni az iráni nukleáris programról.

Az iszlám köztársaság törvényhozása azonban decemberben elfogadott egy határozatot, amely szerint a síita állam februártól felfüggeszti a szakosított ENSZ-szerv ellenőrzési jogosítványait, ha az európai országok nem vezetik ki az iráni olajipart és bankszektort sújtó szankciókat. Miután ez február végéig nem történt meg, a NAÜ-nek sikerült megállapodnia Teheránnal arról, hogy további három hónapig még folytatódhatnak az ellenőrzések.

Rovatok