Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő pusztítást végzett a kongói vulkánkitörés

2021. május 24., hétfő 07:26 | aznap frissítve

Legalább 15-en meghaltak a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén történt vulkánkitörés következtében, valamint több mint 500 otthont rombolt le a falvakba ömlő láva – írja a The Guardian.

A Nyiragongo hegy szombat este tört ki, és Gomából nagyjából ötezer ember menekült Ruandába, 25 ezren pedig Sake városában kerestek menedéket.

A vulkán legutóbb 2002-ben tört ki, akkor 250 ember halálát okozta, és 120 ezer otthont pusztított el, ám a láva most megkímélte Gomát, igaz, a környező falvakat nem.

Aline Bichikwebo, az egyik helyi lakos a gyermekével még el tudott menekülni, de a szülei nem élték túl. Próbálta megmenteni édesapját, de nem volt elég ereje ahhoz, hogy biztonságba helyezze, mielőtt kigyulladt az otthonuk a lávától.

Segítségre van szükségem, mert mindenünk odaveszett. Árvák lettünk, semmink sincs

– mondta Aline Bichikwebo.

Egy másik lakos arról beszélt, hogy mindenki pánikba esett, mert az emberek éhesek, és azt sem tudják, hol éjszakáznak, találnak-e egyáltalán menedéket.

A hatóságok szerint 15 ember biztosan életét vesztette, de ennél többen is meghalhattak a természeti katasztrófa következtében. A helyiek szerint a Goma közelében fekvő Buhenében minden ház leégett, a láva pedig teljesen elnyelte az egyik országutat, amely Gomát és Benit köti össze, valamint a repülőtér kifutóját is.

Rovatok