Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött az EU-csúcs

2021. május 24., hétfő 21:39

Hétfőn este Brüsszelben megkezdődött az uniós tagállamok vezetőinek csúcstalálkozója, amelynek középpontjában a járvány okozta helyzet áttekintése, az EU és Oroszország közötti kapcsolatok, illetve a Ryanair ír légitársaság járatának előző napi, minszki földre kényszerítése szerepel − adta hírül az MTI.

Mivel vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették Minszkben a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatát, már a tanácskozás első munkanapján döntés születhet szankciók bevezetéséről Fehéroroszországgal szemben − jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

A tagállami vezetők áttekintik az EU és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatokat azt követően, hogy május 1-jén hatályba lépett a felek közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodás. Kitérnek továbbá a közel-keleti helyzetre, és előkészítik a közelgő EU-Egyesült Államok csúcstalálkozót.

Mivel az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói csütörtökön politikai megállapodást kötöttek a beoltottságot igazoló közösségi tanúsítvány bevezetéséről, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői vitát tartanak a blokkon belüli szabad mozgás további biztosításáról, különös figyelemmel a nyári szabadságok időszakára.

A csúcstalálkozó témái között szerepel a klímaváltozás kérdése is.

Rovatok