Index Vakbarát Hírportál

Botrány a rendőrakadémián, elítélték a plágiumügybe keveredett vezetőket

2021. május 24., hétfő 17:53

Első fokon három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bukaresti ítélőtábla a román Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia volt rektorát és helyettesét, mert halálosan megfenyegettek egy oknyomozó újságírót, aki az egyetem doktori iskolájában elkövetett plágiumokról írt. Adrian Iacob egykori rektort és Mihail Macroci volt rektorhelyettest a három év felfüggesztett börtönbüntetés mellett közmunkára és kártérítés megfizetésére kötelezték.

A korrupcióellenes ügyészség 2019-ben emelt vádat az egyetem két volt vezetője ellen, akik egy beosztottjuk révén halálosan megfenyegették Emilia Sercan oknyomozó újságírót, aki rendszeresen beszámolt az egyetem doktori iskolájában elkövetett plágiumokról. A most kihirdetett ítélet nem jogerős, az érintettek fellebbezést nyújthatnak be.

Tavaly októberben a román hatóságok bezárták a rendőrakadémia jogi és közbiztonsági doktori iskoláját, miután több plágiumügyre derült fény az újságíró leleplezését követően. A döntést Monica Anisie volt oktatási miniszter hozta meg, aki a szaktárca etikai kérdésekkel foglalkozó bizottságának javaslatára öt évre megvonta a rendőrakadémia doktori iskoláinak működési engedélyét – számolt be az MTI.

Rovatok