Index Vakbarát Hírportál

Világsztárok lettek a borzonti medvék

2021. május 24., hétfő 20:24

A medveturizmus alapját az etetés képezi. Így a legtöbb példányt az etetőhelyek közelében tartják, és elejét veszik a medvék rongálásának – vallják a medveleseket üzemeltetők.

Romániában több medvelest is Székelyföldön működtetnek.

A nagyobbak szervezetten, cégszerűen, turisztikai vállalkozásként üzemelnek. A kisebbekre pedig többnyire vadőrök visznek turistákat, nem hivatalosan.

Én kényszerből kezdtem el etetni a medvéket, mert mindent tönkretettek a környéken, a szomszéd jószágait is háborgatták

– mesélte a Transindex újságírójának Egyed Zsolt, aki Gyergyószentmiklóstól 17 kilométerre, egy Borzont nevű falu mellé költözött ki a családjával.

medvék napi rendszerességgel bejártak a házukba, összetörték a család terepjáróját, leszakították az ajtókat. Volt olyan eset is, hogy a feleségéhez és a fiához is nagyon közel jutott egy állat. Bár többször kértek segítséget az ügyben, senki nem támogatta a családot abban, hogy ezt a veszélyes helyzetet megoldják. Ekkor döntött a családfő úgy, hogy az erdőben intenzíven etetni fogja kukoricával a medvéket, hogy azokat ott tartsák az erdőben és ne garázdálkodjanak a család és a szomszédok birtokain.

Az etetés költségeit pedig valamiből meg kellett térítenem, hiszen nem csak a medvék, más állatok is bejárnak, így rengeteg élelmet kell nekik biztosítani. Szóval én nem elsődleges jövedelemforrás reményében kezdtem el turistákat vinni a leshez, nekem ez az egész csak melléktevékenység

– mondta Egyed Zsolt. Beszámolt róla, hogy eleinte rengetegen keresték fel az általuk működtetett medvelest, köztük miniszterelnök és államfő is, de az elmúlt időszakban teljesen elmaradtak a turisták.

A borzonti medvelesnél vannak felszerelve egyébként azok a kamerák, amelyek éjjel-nappal, élőben közvetítenek a szabadból. Ezek azok a felvételek, amelyeket rengetegen megosztottak a Facebookon, mintegy hatalmas, nemzetközi népszerűséget hozva a borzonti medvelesnek. Ezt igazolja, hogy például a New York Times is járt náluk. A kamerákat környezetvédő egyesületek támogatásával tudták megvásárolni, és a segítségükkel megpróbálják feltérképezni a környék vadvilágát. 

Rovatok