Index Vakbarát Hírportál

Egy juhásznak köszönhetik az életüket a kínai maratonfutók

2021. május 25., kedd 21:57

Hat ultramaratonfutó életét mentette meg Csu Kö-ming (Zhu Keming) azzal, hogy menedéket biztosított nekik az 100 kilométeres hegyi terepfutásra lecsapó ítéletidő elől egy barlangban. 

Csu éppen a juhait legeltette, amikor a hirtelen megváltozott az időjárás, és jégeső, fagyos eső és szélvihar zúdult a Kanszu tartománybeli Pajjin város közelében lévő természetvédelmi területen tartott verseny magaslati szakaszára, és így a verseny résztvevőire. 

A juhász egy közeli kis barlangban óvóhelyet alakított ki, amit élelmiszerrel és egyéb ellátmánnyal pakolt fel, pont az ilyen esetekre. Vissza is húzódott oda, s idővel egy futóra figyelt fel. Elmondása szerint a sportolót beinvitálta az életveszélyes helyzetből a barlangba, megmasszírozta a kezeit és lábait, majd tüzet gyújtott – írja a BBC

Négy másik maratonfutó talált még el a barlanghoz. Tőlük tudta meg Csu, hogy többen kint rekedtek, ezért dacolva a viharral, a pásztor keresésükre indult, és sikerült még egy embert megmentenie. 

Csu végül három férfi és három női futót menekített biztonságba, amit úgy írt le, hogy „egy átlagos emberként egy nagyon átlagos dolgot” tett. Volt, akin azonban már nem tudott segíteni. Mentőakcióján még talált két futót, de rövid időn belül megállapította, hogy belőlük már kiszállt az élet, nem tudott mit tenni értük. 

A tragédiában 21 versenyző vesztette életét. 

Rovatok