Index Vakbarát Hírportál

Putyin elfogadta Biden meghívását, jön az amerikai–orosz csúcstalálkozó

2021. május 25., kedd 17:12

Hivatalosan is elfogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök Joe Biden amerikai hivatali kollégája meghívását egy találkozóra kettejük között. 

A Fehér Ház közlése szerint Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Genfben, hétfőn egyezett meg az államfői szintű találkozóról főnökük nevében. Fehér házi bejelentés szerint a csúcsot június 16-án tartják a svájci városban – írja a CNN.

A Moscow Times emlékeztet, hogy Patrusev az orosz elnök egyik legközelebbi szövetségese, Putyinhoz hasonlóan maga is vezette a KGB utódszervezetét, a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB). 

Patrusev és Sullivan egyeztetése a második magas szintű találkozó volt orosz és amerikai tisztségviselők között egy héten belül, előzőleg Antony Blinken amerikai külügyminiszter Szergej Lavrov orosz hivatali kollégájával találkozott az izlandi Reykjavíkban május 20-án.  

A Fehér Ház közleményében kiemeli: a felek egyetértettek abban, hogy az orosz–amerikai kapcsolatok normalizálása nemcsak a két ország érdekeit szolgálja, de hozzájárulna a globális aréna kiszámíthatóságához és stabilitásához is. 

Rovatok