Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok 75 millió dollárt küld Palesztinának és újranyitja a jeruzsálemi konzulátust

2021. május 26., szerda 14:32 | aznap frissítve

Hetvenöt millió dolláros segélyt küld Palesztina számára a Biden-adminisztráció – jelentette be Anthony Blinken amerikai külügyminiszter Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott tárgyalása után.

A tárcavezető néhány órával azt követően találkozott Abásszal, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is egyeztetett Jeruzsálemben, akinek megerősítette az Egyesült Államok támogatását Izrael biztonságát illetően – írja a New York Post. 

A palesztin elnökkel Ramallahban találkozott az amerikai külügyminiszter. Anthony Blinken itt azt is elmondta, közölte Netanjahuval, hogy újranyitja a jeruzsálemi konzulátust annak érdekében, hogy „befogadják a palesztin népet.”  Hozzátette, a Biden-adminisztráció az ENSZ-szel, nemzetközi partnereivel és az izraeli kormánnyal azon fog dolgozni, hogy segítse a gázai helyreállítási erőfeszítéseket.

Elmondta azt is, hogy a 75 millió dolláros segélyről mind Abbászt, mind Netanjahut tájékoztatta, emellett további humanitárius segítségnyújtásra több mint 32 millió dollárt terveznek fordítani. Állítása szerint összesen egy több mint 360 millió dolláros támogatási folyamat zajlik a palesztin nép számára. Leszögezte ugyanakkor, azon fognak dolgozni, hogy mindebből a Hamász ne profitálhasson.

Az Egyesült Államok 75 millió dolláros segítségnyújtása egyben a Donald Trump korábbi amerikai elnök politikájával való szembehelyezkedést is jelenti, amely megszakította kapcsolatait a Palesztin Autonómiával 2018-ban. 

Rovatok