Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa megcsókolta egy holokauszttúlélő rabszámát

2021. május 26., szerda 16:18 | aznap frissítve

Megcsókolta a szerdai audiencián Ferenc pápa a tetovált rabszámot Lidzija Makszimovics holokauszttúlélő karján, aki megjárta az auschwitz-birkenaui náci haláltábort. 

A 81 éves fehérorosz nő feltűrte ruhája ujját, hogy megmutassa a katolikus egyházfőnek a számot, amellyel megjelölték a koncentrációs táborokba belépő rabokat, a pápa pedig megcsókolta a tetoválást. A nő átölelte a pápát és váltott vele néhány szót, elmondta, hogy hároméves volt, amikor a táborba deportálták.

Makszimovics az életéről szóló dokumentumfilm bemutatójára utazott Olaszországba. A Memoria Viva nevű egyesület projektjeként készült film címében szerepel a szám is, amelyet a nő karjára tetováltak:

70072, a lány, aki nem tudott gyűlölni 

– szól a teljes cím, amely a túlélő nő egyik mondásából ered:

Ha a gyűlöletre és a bosszúra gondolva kellene élnem, kárt okoznék magamnak és a lelkemnek, megbetegednék: a gyűlölet engem is megölne.

A Krakkóban élő nőt 1943-ban deportálták, és egy olyan barakkba került, amelyben azokat a gyerekeket tartották, akiket Josef Mengele náci háborús bűnösnek, az auschwitzi koncentrációs tábor orvosának emberkísérleteihez használtak. Makszimovics a többi túlélővel együtt 1945 januárjában szabadult meg a tábor szörnyűségétől, amikor a tábort felszabadító szovjet csapatok egy lengyel család gondjaira bízták.

A nő abban a hitben élt, hogy elveszítette anyját, ám 1962-ben rátaláltak, és kiderült, hogy ő is meg volt róla győződve, hogy gyermeke odaveszett a háborúban. 

A pápa februárban személyesen látogatta meg római otthonában Bruck Edith magyar származású holokauszt-túlélő írónőt. A katolikus egyházfő 2016 júliusában lengyelországi útja során az egykori auschwitz-birkenaui haláltáborba is ellátogatott.

Rovatok