Index Vakbarát Hírportál

Nekiment Írország az izraeli telepeseknek

2021. május 26., szerda 10:06

Támogatásáról biztosított az ír kormány kedden egy ellenzéki parlamenti indítványt, amely elítéli a palesztin földek izraeli hatóságok által folytatott „de facto bekebelezését”, az európai uniós kormányok közül elsőként használva ezt a kifejezést Izrael vonatkozásában – adta hírül az MTI.

Simon Coveney ír külügyminiszter, aki az ENSZ Biztonsági Tanácsában az elmúlt hetek Izraelről folytatott vitáiban országát képviselte, támogatta a parlament indítványát, és elítélte azt, amit Izraelnek a palesztin néppel szemben gyakorolt, nyilvánvalóan egyenlőtlen bánásmódjának nevezett. Ugyanakkor mielőtt hozzájárult volna az ellenzéki Sinn Fein párt által benyújtott határozat kormányzati támogatásához, ragaszkodott hozzá, hogy vegyék bele a szövegbe a Hamász radikális palesztin szervezet Izrael elleni rakétatámadásainak elítélését. A Sinn Fein ezt ellenezte.

A zsidó telepek bővítésére irányuló izraeli akciók „mértéke, üteme, stratégiai jellege és a mögötte húzódó szándék juttatott el bennünket arra a pontra, ahol nyíltan ki kell mondanunk, hogy valójában mi is zajlik a helyszínen. […] Ez de facto annexió” – mondta Simon Coveney a parlamentben.

Ez nem olyasmi, amit én vagy nézeteim szerint ez a ház könnyelműen mond ki. Mi vagyunk az Európai Unió első országa, amely ezt megteszi. De ez tükrözi azt a mély aggodalmat, amelyet ezeknek az akcióknak a céljával és természetesen a hatásával kapcsolatban érzünk

 – fogalmazott a politikus.

A világ országainak többsége az Izrael által 1967-ben megszállt területeken zajló zsidó telepépítésekre úgy tekint, hogy az sérti a nemzetközi jogot és útját állja a palesztinokkal való békekötésnek. Izraelen kívül az Egyesült Államok vitatja ezt. Izrael a Ciszjordániához kötődő történelmi és bibliai szálakra hivatkozik, és már mintegy 450 ezer telepese él a területen hárommillió palesztin között. Tagadja továbbá, hogy szisztematikusan megsértené a palesztinok emberi jogait.

A Sinn Fein határozati javaslatát alig néhány nappal azt követően terjesztették be az ír parlamentben, hogy sikerült tűzszünettel lezárni a Gázai övezetet uraló palesztin radikálisok és Izrael 11 napon át tartó rakétaháborúját, az elmúlt évek legsúlyosabb összecsapását a felek között. A konfliktus jelentős palesztinbarát tiltakozásokat váltott ki több európai nagyváros mellett az ír fővárosban, Dublinban is.

Rovatok