Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeletek egy volt osztrák bankvezér ellen a brazil vesztegetési ügyben

2021. május 26., szerda 07:25

Vádat emeltek Peter Weinzierl, az Anglo Austrian Bankra (AAB) átkeresztelt Meinl Bank volt elnök-vezérigazgatója ellen az Egyesült Államokban a brazil Odebrecht építőipari vállalat régóta húzódó vesztegetési és pénzmosási manővereiben való közreműködésért. Az ügyben Lula da Silva volt brazil elnök is érintett

Weinzierlt és bűntársát, a szintén osztrák Alexander Waldsteint azzal vádolják, hogy 2006 és 2016 között az Odebrechttel és másokkal együtt pénzmosásra szövetkeztek egy olyan konstrukcióban, amelyben

titkos pénzalapokból több száz millió dollárt fizettek ki köztisztviselők megvesztegetésére.

A New York-i Brooklyn ügyészségének közlése szerint Weinzierlt amerikai kérésre az Egyesült Királyságban tartóztatták le, míg Waldstein  – Weinzierl bankjának egyik tisztségviselője – egyelőre szabadlábon védekezhet. Mindketten igazgatói voltak egy antiguai leánybanknak – írja az MTI.

Az ügyészség szerint a vádlottak és az összeesküvés további résztvevői csaló tranzakciók és hamis szerződések révén több mint 170 millió dollárt utaltak át New York-i bankszámlákról, saját bankjuk közvetítésével, az Odebrecht által ellenőrzött titkos offshore számlákra.

A gyanús kifizetések egy része brazíliai, mexikói és panamai kormányzati tisztségviselőknél landolt, az Odebrecht építőipari vállalat pedig több mint 100 millió dollárnyi adót csalt el Brazíliában azzal, hogy a csalárd kifizetéseket levonta bejelentett nyereségéből. A nevét tavaly Novnor SA-ra változtató Odebrecht megvesztegetési manőverei több más latin-amerikai országra is kiterjedtek.

Rovatok