Index Vakbarát Hírportál

Nem egyedülálló a Ryanair-incidens

2021. május 27., csütörtök 12:33 | aznap frissítve

A múlt heti minszki Ryanair-incidens nem egyedülálló a történelemben. Éppen az eset miatt Európából most kitiltott Belavia légitársaság gépével fordult elő 2016-ban, hogy leszállásra kényszerítették 142 utassal a fedélzetén. Alighogy Kijevből elindult, az ukrán légi irányítás a pilóták értésére adta, hogy ha nem fordul vissza, akkor vadászgépeket küldenek utánuk.

A gép földet érése után az ukrán rendőrök elvitték a fedélzetről Armen Martiroszján örmény állampolgárságú újságírót, akiről köztudomású volt, hogy kritikus hangnemben írt Ukrajna nyugati integrációjáról. Rövid időre őrizetbe vették, de szerencséjére három órával később továbbengedték Minszkbe – írta meg a BNE Intellinews nevű német portál. Belarusz akkor bocsánatkérést követelt Ukrajnától, de az ukrán állambiztonság visszautasította a vádat, hogy megfenyegették volna a pilótákat. 

Az orosz külügyi szóvivő pedig felemlegetett egy korábbi hasonló esetet, amikor éppen a mostani ügy miatt szankciókat foganatosító nyugati országok miatt fordulhatott elő, hogy a Moszkvából hazafelé tartó Evo Morales bolíviai elnök gépének Bécsben kellett landolnia. A washingtoni Obama-adminisztráció ugyanis azt gyanította, hogy a fedélzeten lehet az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal belső megfigyelési programját világgá kürtölő, és emiatt körözött Edward Snowden, akit végül nem találtak a gépen.

A másik nagy szivárogtató, Julien Assange, a WikiLeaks alapítója szerint ez rávilágít az Egyesült Államok és Nyugat-Európa kapcsolatainak valódi természetére és arra, mennyire tartják tiszteletben az emberi jogokat vagy a jogállamiságot. Bár az érintett európai uniós tagállamok bocsánatot kértek, több latin-amerikai ország ezek után gyarmatosító magatartással vádolta meg Amerikát és Európát – emlékeztet az InfoStart, hozzátéve, hogy Irán 2000-ben ugyancsak leszállásra kényszerített a területén egy kirgiz utasszállítót, amelyről leszedtek két férfit. Egyiküket, Abdolmalek Rigit néhány hónappal később terrorcselekmények miatt elítélték és kivégezték. 

Az amerikai Washington Post egy további esetet is felidéz, amikor 1985-ben amerikai harci gépek kényszerítettek leszállásra egy Tunéziába tartó egyiptomi gépet, amelyen az Achille Lauro nevű hajót elrabló palesztin terroristák utaztak. A repülőt egy olaszországi amerikai támaszponton tették le, ahol a szabad elvonulást lehetővé tevő ígéret ellenére a Palesztin Felszabadítási Front tagjait letartóztatták. 

Rovatok