Index Vakbarát Hírportál

Újabb német miniszter karrierjét törte ketté a plágiumbotrány

2021. május 27., csütörtök 05:54

Franziska Giffey német szociáldemokrata politikus 2018-ban lett családügyi miniszter, de 2019-ben került igazán a figyelem középpontjába, amikor elmarasztalták 2010-es doktori disszertációja miatt.

Hibáját akkor elismerte az újságíróknak, és azt mondta, hogy „sajnálom, ha hibát követtem el”. 2019-ben a berlini egyetem megrovásban részesítette, mégis úgy döntöttek, megtarthatja doktori címét. 2020 októberében viszont a Süddeutsche Zeitungnak már arról beszélt, hogy nem használja tovább a doktori megnevezést, viszont a mostani, 2021-es polgármesteri választásokon mégis elindul.

Számos botrány volt az elmúlt években

Ez nem újdonság Németorszgában – összegzi a Deutsche Welle. Az elmúlt tíz évben ugyanis több német politikus keveredett plágiumbotrányba, a számok alapján eddig mintegy húsz doktori címet vontak vissza. 

Ebbe a sorba tartozik a volt német védelmi miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg, aki doktori fokozatát 2011-ben vesztette el, majd lemondott. Vagy Annette Schavan egykori oktatási és kutatási miniszter, aki 2013-ban keveredett plágiumbotrányba, és volt kénytelen távozni. Illetve ott van még Silvana Koch-Mehrin, az Európai Parlament volt alelnöke, aki szintén 2011-ben lépett vissza tisztségétől, majd megvonták tőle a doktori címet is.

A Deutsche Welle kiemelte, hogy a botrány 2016-ban utolérte Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét is, továbbá 2013-ban Frank-Walter Steinmeier német államfőt is, de a vizsgálatok szerint – esetükben – hivatkozási hibákról volt szó, ezért megtarthatták a címüket.

Gerhard Dannemann, az angol jog professzora és kutatója a berlini Humboldt Egyetemről kifejtette,

ha Nagy-Britanniában vagy politikus, és doktori fokozattal rendelkezel, valószínűleg rejtegetni fogod, viszont Németországban és számos más országban lobogtatod majd.

Dannemann még hozzátette, hogy történelmileg meghatározható volt a XIX. századi német plágiumbotrány időszaka, amikor az előrejutás lehetősége a doktori fokozat megszerzésével volt egyenlő, és a korszak jellemzője volt, hogy két kézzel osztották a doktorikat. Manapság a doktori címmel való visszaélés bűncselekménynek számít.

A VroniPlag Wiki 2011-ben kezdte meg munkáját, alapvetően a doktori értekezések kivizsgálására és a plagizációs esetek ellenőrzésére szakosodott. Működése alatt – emelte ki Debora Weber-Wulff, a berlini Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzora, a VroniPlag Wiki egyik kutatója – 

a Vroniplag Wiki 211 plagizált doktorit dokumentált. Ezek közül kevesebb mint húsz esetben volt érintett politikus.

Ritkábbak a politikusesetek. Véleményem szerint a nagyobb probléma inkább az akadémikusokkal van.

 Weber-Wulff hozzátette, sokszor érzi úgy, hogy

az adott doktori értekezést rajta kívül más nem olvasta el

– legalábbis bizonyos részeit. Sem a témavezetők, sem maguk a szerzők.

(Borítókép: Franziska Giffey családügyi miniszter 2019. október 30-án Berlinben. Fotó: Carsten Koall / Getty Images)

Rovatok