Index Vakbarát Hírportál

Kivizsgálja a gázai rakétaháború körülményeit az ENSZ

2021. május 27., csütörtök 21:59

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa úgy döntött, hogy nemzetközi vizsgálatot indít a megszállt palesztin területeken és Izraelben április óta elkövetett emberi jogi bűncselekmények ügyében – adta hírül az MTI. Egy állandó független nemzetközi bizottságot hoznak létre a nyomozás lefolytatására. A testület feladata lesz az is, hogy kivizsgálja a palesztinok és az izraeliek közötti feszültség, instabilitás és elhúzódó konfliktus kiváltó okait, beleértve a nemzeti, etnikai, rasszbéli vagy vallási diszkriminációt, illetve elnyomást.

Ez volt az első alkalom, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa határozatlan idejű mandátummal ruházott fel egy bizottságot.

Egyúttal felszólították a nemzetközi közösség országait: tartózkodjanak a fegyverexporttól, amikor úgy látják, nagy a kockázata, hogy az eladott fegyverekkel súlyos humanitárius jogsértéseket és emberi jogi bűncselekményeket követhetnek el.

Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász szélsőséges palesztin szervezet 11 napos háborút vívott egymással május 10. és 21. között. A konfliktusban 254-en, köztük 66 gyerek, míg Izraelben 12-en, köztük két gyerek vesztette életét.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a tanács előtt megerősítette, hogy a Gázai övezetre mért izraeli csapások háborús bűnnek bizonyulhatnak, ha beigazolódik, hogy válogatás nélkül célozták a civil lakosságot. Eddig nem sikerült bizonyítani Izrael állítását, hogy a lerombolt épületeket radikális fegyveres csoportok használták.

A főbiztos egyúttal rámutatott: a Hamász is válogatás nélkül lőtt katonai és civil célpontokat, ami sérti a nemzetközi humanitárius egyezményeket.

Rovatok