Index Vakbarát Hírportál

Felgyújtották a bíróságot a kolumbiai tüntetők

2021. május 27., csütörtök 08:44

Leégett egy bírósági épület a kolumbiai Tuluában, amely a dél-amerikai országot egy hónapja lázban tartó tüntetések központja. 

A kolumbiai nemzeti sztrájkbizottsághoz közel álló szervezetek azt állítják, hogy a tüzet a tiltakozó mozgalmon kívüli fegyveres civilek okozták. Wilson Ruiz igazságügyminiszter terrorcselekményekről beszélt. 

A vandálok gyújtogatásokkal akarják akadályozni az igazságszolgáltatást

– írta Diego Molano kolumbiai védelmi miniszter a közösségi oldalán. 

Április vége óta számos tüntetés és zavargás volt Kolumbia különböző városaiban. Az ombudsmani hivatal legfrissebb adatai szerint eddig legalább 42 ember halt meg a tüntetésekben, sokan a rendőri erőszak következtében. Az ENSZ emberi jogi főbiztosának kolumbiai képviselője, Juliette Rivero vizsgálatot kért az erőszakos halálesetek ügyében. Az Emberi Jogok Amerikaközi Bizottsága pedig sürgette Kolumbiát, hogy engedje be képviselőit az országba.

Az április végén meghirdetett országos sztrájkkal eredetileg egy adóreform ellen tiltakoztak, amelyet azóta visszavont a bogotái kormány. A sztrájk vezetői május közepén követeléslistát nyújtottak be a kabinetnek, ebben egyebek között szerepel, hogy

A bogotái vezetés 2016-ban kötött békemegállapodást a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők nevű szélsőbaloldali gerillaszervezettel, ezt követően az ország gazdasági mutatói jelentős javulásnak indultak. A megállapodással lezárult fél évszázados konfliktusban a hivatalos becslések szerint több mint 260 ezren haltak meg, és csaknem 7 millióan menekültek el otthonukból.

Rovatok