Index Vakbarát Hírportál

A Jóbarátok polkorrektségben ma elvérezne

2021. május 28., péntek 06:14

A most új epizóddal jelentkező sorozat eredeti formájában ma esélytelen lenne.

Új epizóddal jelentkezett május 27-én a 90-es évek egyik legnépszerűbb sorozata, a Jóbarátok. Ebből az alkalomból érdekes elgondolkodni azon, hogy ma, jó 25 évvel a kezdeti sikerek után, milyen esélyei lennének a sorozatnak. Az eredmény már rövid elmélkedés után is egyértelmű: semmilyen. Nagyot változott ugyanis a világ. Az akkoriban jópofának tűnő poénok nagyobb része ma kiverné a biztosítékot, a politikai korrektség korszakában. Lássunk erre néhány példát! 

Ross volt felesége és Ben nevű fiának édesanyja, Carol, homoszexuális. Ezzel többször is viccelődtek a sorozat epizódjaiban, például Lisa Kudrow karaktere, Phoebe, amikor Carol leszbikus esküvője után megjegyzi: „Na én már mindent láttam, amit az életben látni lehet!” Ez a kijelentése ma semmiképpen nem menne át az LGBT-közösség szűrőjén.  

Ilyenre is volt példa a sorozatban. A Jennifer Anniston által alakított Rachel éppen munkahelyi asszisztenst keres, de nem a leginkább alkalmas, hanem a legszexibb férfi jelöltet választja. Az indok: így majd randizhat vele munka után. Amikor a jóképű férfi a többi női kolléga érdeklődését is felkelti, Rachel azt híreszteli róla, hogy meleg, mert így kevesebb vetélytárssal kell szembenéznie a férfi kegyeiért. Ismételjük, a 90-es években ezt még lehetett, ma már azonnali képernyőről való letiltás járna ilyesmiért vagy ennél kevesebbért is, gondoljunk csak a közelmúlt munkahelyi zaklatással kapcsolatos botrányaira. 

Nemrégiben ilyesmiért Karácsony Gergelynek kellett magyarázkodnia, pedig a Jóbarátokban ez szinte mindennapos volt. Sőt, ennek érdekében még Jennifer Annistont és Courtney Coxot el is csúfították, hogy könnyebb legyen testi adottságaikkal viccelődni. Előbbire egy műorrot adtak, utóbbit pedig kipárnázott ruhába bújtatták, hogy kövérebbnek tűnjön, és alakja miatt viccelődhessenek vele. Hát igen, messze vannak már a 90-es évek! 

Ez azért már akkoriban is fura volt. Ross unokahúga, a rendkívül csinos Cassie, akit Denise Richards alakit, egy darabig Rossnál száll meg. Miközben egymás mellett ülnek a kanapén, Ross egy amatőr kísérletet tesz, és megpróbálja megcsókolni, arra való hivatkozással, hogy nem túl jó a szexuális élete mostanában. Ez a jelenet se menne ma át a családon belüli erőszak, szexuális zaklatás és egyéb témájú rostákon. 

Ma, amikor az Oscar-díjat odaítélők nyíltan deklarálják a diverzitás fontosságát, nehéz felfogni, hogyan mehetett a sorozat kilenc szezonon át kizárólag fehér szereplőkkel, ráadásul pont New Yorkban. Ennyi időnek kellett ugyanis eltelnie az első visszatérő színes bőrű szereplő, a Ross barátnőjét alakító Aisha Tyler megjelenéséig. A helyzetet súlyosbítja, hogy még ezután is csak összesen kilenc epizódban szerepelt, mármint a 236-ból. És ezt sem az alkotók jószántából, ugyanis a nézők tették szóvá a sokszínűség teljes hiányát. 

Rovatok