Index Vakbarát Hírportál

Döntött az EMA: lehet oltani a Pfizerrel a 12-15 éves gyerekeket

2021. május 28., péntek 17:00

Jóváhagyta pénteken a Pfizer-BioNTech vakcinájának az alkalmazását a 12-15 éves gyermekek körében az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – írja Reuters.

Az Egyesült Államok, és Kanada már korábban engedélyezte az gyártó vakcinájának használatát a fiatalok körében.

Mindeddig csak a 16 éven felettiek oltását ajánlotta az EMA, Magyarországon is alkalmazták a fiataloknál, ami miatt volt, hogy káosz alakult ki az oltópontoknál. 

Az EMA közlése szerint két oltás kell a 12-15 éves korosztály tagjainak is legalább három hét különbséggel. Az engedély megadásával az uniós tagországokon múlik, hogy alkalmazzák-e a védőoltást ennél a korcsoportnál. 

A több mint kétezer 12-15 éves bevonásával végzett klinikai tesztelés eredménye szerint a vakcina 100 százalékos védelmet nyújt a koronavírus okozta megbetegedés ellen. 

A Reuters megjegyzi,

a fiatalok beoltása kritikus a nyájimmunitás elérésében.

Magyarországra az év végégi még 10,8 millió adag Pfizer-vakcina érkezik, az Európai Unió pedig további 1,8 milliárd adagot kötött le 2023-ig az oltóanyagból. Ebből azonban a kormány nem kért, kiszállt az uniós vakcinabeszerzésből, amit azzal indokolt, hogy más esetben nem tudna egyéb forrásból vásárolni. Orbán Viktor miniszterelnök a múlt heti rádióinterjújában emlékeztetett, az eddig már beadott oltásokon felül van a „zsákban”:

Rovatok