Index Vakbarát Hírportál

Május végén ezt kérik a magyaroktól a szomszédos országokban

2021. május 28., péntek 18:38

A járványhelyzet alakulásától függően napról napra változnak a beutazási szabályok.

Ha május utolsó hétvégéjén utazna valamelyik szomszédos országba, a következőkre lesz szüksége.

Ausztria: negatív teszt vagy oltás

Magyar állampolgár a szükséges igazolások birtokában utazhat Ausztriába.

A belépés feltétele a 48 órán belüli antigén- vagy a 72 órán belüli PCR-teszt, illetve ennek német vagy angol nyelvű igazolása.

A nem egyedül utazó, tíz év alatti gyermekekkel szemben nem áll fenn tesztelési kötelezettség.

A tíz és tizennyolc év közötti – nem oltott és nem gyógyult – gyermekek, akik oltottsági vagy gyógyultsági igazolással beutazó felnőtt kíséretében utaznak be, szintén kötelesek teszt bemutatására.

A tesztkötelezettség a belépéstől számított 24 órán belül pótolható, ehhez a határátlépésnél kérhetik a tesztelési időpontfoglalás bemutatását. A külügyminisztérium konzuli szolgálata felhívja az utazók figyelmét, hogy az osztrák hatóság az utólagos tesztkötelezettség teljesítését ellenőrzi.

A feltételrendszer a halaszthatatlan családi okból történő beutazásnál is fennáll.

A munkavállalási, tanulmányi és családi célból ingázók hetente egy negatív teszt bemutatására kötelesek.

Tesztre azonban nincs szükség, ha a beutazási rendeletben szereplő igazolásnak megfelelően ugyancsak német vagy angol nyelven igazolni tudja, hogy

Kivétel nélkül minden beutazónak regisztrálnia kell magát német vagy angol nyelven, legkorábban a beutazást megelőző 72 órán belül, ingázók esetében 28 naponként.

Ausztriában egyébként május 19-én kinyitottak a vendéglátóegységek, a szálláshelyek és a szabadidős létesítmények.

Szlovákia: kölcsönösen elismert védettségi igazolások

Szlovákia és Magyarország kölcsönösen elismeri egymás védettségi igazolásait, a részletek pontosítása azonban még néhány napot igénybe vesz.

Addig az utasnak negatív tesztet kell felmutatni. Ez belépéskor nem kötelező, de a kötelező kéthetes karantén nyolcadik napján mindenkire vár.

Minden belépő személynek regisztrálnia kell magát legkésőbb a határon.

A rendelet szerint azok, akik hiteles igazolással tudják igazolni, hogy:

a szlovák határt átléphetik egy 48 óránál nem régebbi negatív antigén- vagy 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR-teszt birtokában.

Az átoltottság tehát egyelőre nem mentesít a Szlovákiába történő belépést követő regisztrációs és 14 napos karanténkötelezettség alól.

Ugyanakkor a szomszédos Csehországba magyar védettségi igazolással beléphet magyar állampolgár, de ha például a Csehországban el nem ismert Szputnyik V-vel oltották be, előfordulhat, hogy nem kap szállodai szobát – amint azt egyik olvasónk is megírta.

Ukrajna: csak negatív teszttel

Minden belépni szándékozó külföldi személynek 72 óránál nem régebben készült negatív teszt eredményét kell bemutatnia attól függően, hogy a kiindulási országa milyen fertőzöttségi besorolást kapott Ukrajnában.

Beutazás előtt nem kell regisztrálni.

A külföldi hatóság által kiadott oltási/védettségi igazolvány semmilyen beutazási könnyítést vagy mentességet nem ad.

Amennyiben a külföldi a fenti feltételeknek nem tud eleget tenni, akkor 14 napos karanténra kötelezik, és az érintettnek 24 órán belül PCR-tesztet kell végeztetnie. Minden belépőnek a mobiltelefonjára le kell töltenie a Maradj otthon! karanténkövető alkalmazást. A karanténból az érintett – amennyiben nem mutatja megbetegedés jeleit – csak a saját költségén végzett negatív teszt eredményével szabadulhat.

Románia: oltási igazolással

Bukarest Magyarországot a járvány szempontjából hetente felülvizsgált, jelenleg a zöld zónába sorolja, így a beutazást nem kötik negatív teszthez

A romániai utazás nem regisztrációköteles.

Az oltás tényét az eljárást elvégző egészségügyi intézmény igazolása tartalmazza. Amennyiben az igazolás nem angol vagy román nyelvű, a határon kérhetik az igazolás hiteles fordítását is. A második dózis beadását követő tizedik naptól a beoltott személy mentesül a teszt- és karanténkötelezettség alól. Magyarország jelenleg a „zöld zónába” tartozik, így innen korlátozás nélkül lehet beutazni Romániába.

A beoltott személlyel utazó, oltást nem kapott gyermekekre vonatkozóan nincs külön szabályozás, ezért az általános szabályok alapján kerülnek karanténba.

A magyar védettségi igazolványt a román hatóságok nem fogadják el.

Szerbia: védettségi igazolvánnyal

Magyarország állampolgárai korlátozás nélkül léphetnek be Szerbiába, amennyiben rendelkeznek az oltás tényét igazoló védettségi igazolvánnyal. Azok a magyar állampolgárok, akik védettségi igazolványt a koronavírusból történő igazolt felgyógyulást követően kaptak, kizárólag Magyarországról utazhatnak be PCR-teszt nélkül.

A szerb szabályozás korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is.

Az utasnak belépés előtt nem kell regisztrálnia magát.

A magyar védettségi igazolványt – ezzel együtt valamennyi, Magyarországon engedélyezett oltóanyagot – elfogadják Szerbiában.

Horvátország: két héttel az oltás után

A beutazónak fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványt, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. A Magyarországon kiállított oltási igazolásokat a horvátországi beutazáshoz nem kell külön fordítással ellátni. A beutazás akkor lehetséges, ha a második oltást követően eltelt 14 nap. A 12 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési és karanténkötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek a fent előírt védettségi dokumentációval. A 12–18 év közötti, oltással nem rendelkező fiatalkorúak beutazása csak teszttel engedélyezett.

A negatív teszt a mintavételtől számított 48 óránál nem lehet régebbi. Elfogadott a negatív SARS-CoV-2 PCR-teszt vagy az EU által elfogadott antigénalapú gyorsteszt.

Szlovénia: korlátozás nélkül

Május első napjától Magyarország állampolgárai korlátozás, azaz teszt és karantén nélkül léphetnek be Szlovéniába, amennyiben rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

A magyar–szlovén határszakaszon a szlovén hatóságok 2021. május 22-én megszüntették a határellenőrzést.

A szlovéniai utazás nem regisztrációköteles.

(Borítókép: Torlódás az M1-es autópálya Bécs felé vezető oldalán 2015. szeptember 11-én Hegyeshalom közelében. Fotó: Filep István / MTI)

Rovatok