Index Vakbarát Hírportál

Zárva tartja az égboltot az Egyesült Államok

2021. május 28., péntek 08:10

Az amerikai kormány tájékoztatta csütörtökön Oroszországot, hogy az Egyesült Államok nem csatlakozik újra a Nyitott Égbolt szerződéshez − adta hírül az MTI helyi sajtóforrásokra hivatkozva.

Joe Biden  amerikai elnök januári hivatalba lépése óta mindkét ország késznek mutatkozott arra, hogy ezt megtegye, és ez jótékonyan befolyásolta vezetőik júniusban esedékes csúcstalálkozójának előkészítését. A döntést Wendy Sherman  külügyminiszter-helyettes közölte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettessel.

A minisztérium azzal indokolta a döntést, hogy Oroszország továbbra is folyamatosan megszegi a szerződést, valamint hogy Moszkva viselkedése alapján nem partner a kölcsönös bizalomerősítésben.

Az 1992-ben aláírt és 2002-ben hatályba lépett Nyitott Égbolt szerződésnek 34 európai és észak-amerikai részes állama volt. A megállapodás lényege, hogy a csatlakozott országok engedélyezik a többiek számára, hogy fegyvertelen felderítő gépeik ellenőrző repüléseket hajtsanak végre a többi területe fölött.

A szerződésből tavaly novemberben kilépett az akkor még Donald Trump elnök vezette Egyesült Államok, mert kormánya azzal vádolta Moszkvát, hogy megsérti a szerződést, amit viszont Moszkva tagadott. A kilépésre vonatkozó szándékát Washington már tavaly májusban jelezte.

Rovatok