Index Vakbarát Hírportál

A brit kormánynak még jól jöhet a magyar kapcsolat

2021. május 28., péntek 12:37

Az értelemszerűnek tekinthető gazdasági, kereskedelmi kérdéseken túlmenően az EU-hoz fűződő új jellegű brit kapcsolatok szempontjából, valamint a globális nyitásról vallott viszonylagos egyetértés oldaláról kaphat jelentőséget Orbán Viktor és Boris Johnson londoni megbeszélése – írja az Infostart előzetes szakértői véleményekre hivatkozva. Szerintük magyar részről kiemelt téma lehet a magyar állampolgárok brit hatósági kezelésének a kérdése is.

Nagy-Britannia korábbi uniós nagykövete, Kim Darroch szerint nem „kiemelkedően hasznos” partner a magyar kormányfő a brit kormány számára, összességében azonban csak támogatni tudja, ha Johnson „akármelyik EU-vezetővel tárgyal” a jelen helyzetben. Több elemző szerint azonban

a brit kormány számára mindenképpen jól jön egy olyan partner, amely maga is kész felvállalni a konfliktust az Európai Unió intézményeivel.

Magyarországot egyúttal a visegrádi együttműködés motorjának tekintik, ami még inkább emelhet az együttműködés értékén. A brit kormányszóvivőt, aki külön is kiemelte a szervezett bűnözéssel szemben folytatott brit-visegrádi együttműködés jelentőségét, és az Egyesült Királyság biztonsága és prosperitása szempontjából meghatározó jelentőségűnek minősítette a brit-magyar viszonyt.

Ahogyan arról már az Index is írt, Boris Johnson szóvivője elítélte Orbán Viktor korábbi, muszlimokra és bevándorlókra vonatkozó kijelentéseit. Megemlítette, hogy Orbán „muszlim betolakodókról” beszélt, és a bevándorlókat „méregnek” nevezte. Mint mondta:

nem vagyunk gyávák, hogy az emberi jogokkal kapcsolatos problémákat megemlítsük. Boris Johnson már elítélte azokat a megjegyzéseket, amelyek megosztók és helytelenek voltak.

Gazdasági témában elsősorban a telekommunikációs eszközök, az elektromos gépek, a gyógyszeripar és a feldolgozóipari termékek piacán aktívak azok a magyar cégek, amelyek a brit szempontból is észrevehető partnerként jelennek meg.

Rovatok