Index Vakbarát Hírportál

Ukránok próbálták befeketíteni Joe Bident az elnökválasztási kampányban?

2021. május 28., péntek 08:52

Amerikai szövetségi ügyészek vizsgálják, hogy volt, illetve jelenlegi ukrán tisztségviselők beleavatkoztak-e törvényellenes módon a tavalyi elnökválasztásba – jelentette a New York Times az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva.

A nyomozás tárgya részben, hogy ukrán tisztségviselők próbáltak-e Rudy Giulianin, Donald Trump volt amerikai elnök akkori személyes ügyvédjén és másokon keresztül félrevezető információkat terjeszteni Joe Biden elnökjelöltről, a mostani elnökről. Ezek az információk Joe Biden feltételezett korruptságáról szóltak, amelyeket az érintett mindig tagadott.

A nyomozást már a Trump-kormány utolsó hónapjaiban elkezdték brooklyni szövetségi ügyészek. Ez független attól a nyomozástól, amely Giuliani ukrajnai tevékenységét vizsgálja. Giuliani mindig tagadta, hogy bármilyen ukrán tisztségviselőnek eszköze lett volna.

Az egyik vizsgált ukrán tisztségviselő Andrij Derkacs parlamenti képviselő a lap értesülése szerint. Az amerikai pénzügyminisztérium már szankcionálta őt, mert évtizedekre visszanyúló, aktív orosz ügynökként azonosította.

Manhattani szövetségi nyomozók április végén házkutatást tartottak Giuliani New York-i ingatlanjaiban. A házkutatás legalább részben összefüggött azzal a nyomozással, amely azt hivatott kideríteni, hogy Giuliani üzletelt-e illegálisan ukrán oligarchákkal – számolt be az MTI.

Rovatok