Index Vakbarát Hírportál

Ezúttal tizennégy túszt engedtek szabadon a nigériai emberrablók

2021. május 30., vasárnap 07:19

Nigériában több mint egy hónapi fogva tartás után szabadon engedtek szombaton tizennégy egyetemistát és oktatót, akiket még áprilisban hurcoltak el a Greenfield Egyetemről – tájékoztat róla az MTI, helyi források alapján.

Az Index beszámolt róla, hogy több emberrablás is volt az afrikai országban, ezért a helyi hatóságok több iskolát bezártak. 

Azok a diákok és oktatók, akik tegnap kiszabadultak április 20-án estek fogságba, amikor a Kaduna állambeli Greenfield Egyetemről elhurcolták őket. A helyi híradások szerint elrablásukkor egy ember meghalt, fogva tartásuk közben pedig a bűnözők meggyilkoltak öt diákot, ezzel akarták megmutatni, hogy komolyak a szándékaik és minél magasabb váltságdíjat kierőszakolni. 

Arról nincs információ, hogy a váltságdíjat megkapták-e az emberrablók, de egyes szülők korábban arról számoltak be helyi lapoknak, hogy tárgyalnak a túszejtőkkel, és azt állították, hogy a nigériai kormány kifizette a váltságdíjat. A tizennégy diákot és oktatót egy út mentén engedték szabadon.

Emberrablók május elején is szabadon engedtek huszonkilenc olyan diákot az északnyugati Kaduna államban, akit március elején raboltak el egy szakiskolából. Egy szülői szervezet azt állította, hogy a kormány váltságdíjat fizetett értük, de ezt hivatalosan senki nem erősítette meg. 

Nigéria északnyugati részén december óta több mint hétszáz embert hurcoltak el iskolákból iszlamista terrorcsoportok és más bűnbandák. 

A foglyul ejtett lányokat és nőket házasságra kényszerítik  az embereikkel, vagy arra, hogy öngyilkos merényletet kövessenek el, másokat pedig dolgoztatnak.

A bűnszervezetek váltságdíjért rabolnak el gyerekeket, fiatalokat.

Rovatok