Index Vakbarát Hírportál

Magyar szál a texasi szenátor által megosztott propagandavideóban

2021. május 30., vasárnap 12:41

Retweetelt egy videót Ted Cruz texasi szenátor, amelyben az orosz katonaság macsóságtól áradó kisfilmjét vetik össze egy LMBTQ+-barát, az amerikai hadseregben a diverzitást és női egyenjogúságot hirdető toborzóreklámmal. 

Harc nélkül nincs győzelem! 

– hangzik el az akciófilmbe illő jelenetektől hemzsegő, tesztoszteronszagú orosz toborzóvideóban.

Ezt az amerikai verzió követi, melyben rajzfilmes formában számol be Emma Malonelord tizedes arról, hogy két anya gyermekeként hogyan valósította meg önmagát, és csatlakozott a hadsereghez. 

 Szent sz*r. Lehet, hogy egy felvilágosult, kiherélt hadsereg nem a legjobb ötlet...

– írta Cruz a Twitter-bejegyzésében, amit később azzal egészített ki, hogy szerinte félő, a demokraták és a „woke” (felébredt, felvilágosult) média „piperkőcöket” csinál az amerikai katonákból. 

A korábban a fehér hatalmat hirdető amerikai körökben terjedő videó kiindulási pontját Reid Ross propagandaszakértő egészen Magyarországig vezette vissza. 

A Huffington Post írása szerint a texasi szenátor bejegyzése kísértetiesen hasonlít Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ elemzőjének egy május 13-i posztjához. Jóllehet az elemző a két toborzóvideóra két külön posztban, de egy üzenetfolyamban hívta fel a figyelmet, összehasonlítva őket. 

Bejegyzései szerint „az amerikai hadsereg woke reklámja”, majd az orosz toborzóvideó láttán nem fogja el az optimizmus a Nyugat jövőjét illetően. 

Koskovics tweetje eljutott az orosz Vörös Tavasz (Krasznaja Veszna) portálhoz, valamint az amerikai Vörös Állam (Red State) konzervatív blogoldalhoz, és a két videó összehasonlításával Gavin McInnes, a Kanadában terrorszervezetként nyilvántartott szélsőjobboldali Proud Boys alapítója is foglalkozott YouTube-csatornáján – írja a Huffington Post.

A két toborzóvideót végül a TikTokon olvasztották egybe, a kész mű pedig bejárta a Telegram üzenetküldő alkalmazás jobboldali csoportjait, köztük az amerikai szélsőségesek és az orosz ultranacionalista Nemzeti Bolsevikok nevű szervezet köreit – írja a Business Insider

Ross rámutatott: a videóknak, illetve azok összehasonlításának az üzenete az, hogy a liberalizmus gyengíti az Egyesült Államokat, szemben Vlagyimir Putyin tradicionalista, tekintélyelvű Oroszországával. 

Cruz tweetje, mondani sem kell, kicsapta a biztosítékot főként az amerikai hadsereg kötelékében, sokan azzal vádolták, hogy orosz propagandát terjeszt. A szenátor válaszul azt írta: „Utálom a kommunistákat.” 

A Huffington Post finoman rámutat: se Oroszország, se Magyarország nem kommunista ország. 

Rovatok