Index Vakbarát Hírportál

Már jövő héten véget érhet Izraelben a Netanjahu-korszak

2021. május 30., vasárnap 13:24

A Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök távozását sürgető ellenzék közel áll ahhoz, hogy megállapodjon a kormányalakításban, ezzel pedig a zsidó állam kormányfői bársonyszékét hosszú idő után más foglalná el. 

Nem is akárki. Az állítólagos egyezség az úgynevezett Netanjahu-ellenes blokkban Naftali Bennettet, a hírt közlő The Guardian szerint a zsidó telepesek ügyét szívén viselő, a Ciszjordánia jelentős részének bekebelezését támogató, szélsőséges nacionalistatechmilliárdost, a Jamina (Jobbra) párt vezetőjét repítené a kormányfői tisztségbe. 

Bár Netanjahu pártja, a Likud szerezte a legtöbb mandátumot a márciusi választásokon, nem sikerült kormányt alakítania, így Reuven Rivlin államfő Jair Lapidot, a második legtöbb szavazatot kapó Jes Atíd (Van Jövő) párt vezetőjét, Netanjahu egyik legnagyobb kritikusát bízta meg a feladattal. 

Lapid a The Guardian által továbbított izraeli sajtóértesülések szerint egy hatalommegosztási megoldással rukkolt elő, amelynek értelmében Bennett két évet töltene a miniszterelnöki tisztségben, majd azt átadná Lapidnak. 

Emlékezetes, hogy Netanjahu hasonló megállapodást kötött a Kék-Fehér pártszövetség színeiben voksokat besöprő Benny Gantz védelmi miniszterrel a 2019 óta tartó kormányválság megoldására, de – kritikusok szerint – Netanjahu megfúrta az egyezményt, és újabb választást kellett tartani márciusban. 

Bár a Netanjahu-ellenes pártok nem értenek egyet mindenben, abban közös nevezőre jutottak, hogy a jelenlegi kormányfőt társadalmat megosztó, hatalommániás politikusnak tartják, akinek 12 évnyi kormányzás után ideje távozni. 

Netanjahu korábban felajánlotta Lapidnak, hogy alakítson vele kormányt egy hasonló hatalommegosztási rendszerben, de vélhetően tanulva Gantz esetéből az ország világi középosztálya körében népszerű Lapid visszautasította a kecsegtető ajánlatot. 

Rovatok