Index Vakbarát Hírportál

Hét országban már működik az uniós védettségi igazolvány

2021. június 1., kedd 14:06 | aznap frissítve

Hét tagállamban már működik az uniós védettségi igazolvány rendszere, amelyről nemrég született megállapodás.

Az új uniós védettségi igazolvánnyal csak július elejétől kezdve lehet szabadon utazni az európai országok közt, de hét ország – Bulgária, Csehország, Dánia, Németország, Görögország, Horvátország és Lengyelország – ennek ellenére már elkezdte használni az okmányokat az Európai Bizottság honlapja szerint

Az uniós szervek közt másfél hete született meg a megállapodás az uniós védettségiről.

Az igazolvány digitálisan és nyomtatott formában egyaránt elérhető lesz.

Az okmány viszont csak azoknak garantálja a szabad utazást, akiket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinával oltottak be.

A Szputnyik és Sinopharm-vakcinákkal oltottak esetében sincs kizárva, hogy elfogadják, de ez már a tagállamokra van bízva, és a magyar kormánynak különmegállapodásokat kell kötnie még ennek érdekében. 

Az Európai Bizottság szerint a digitális igazolvány technikai háttere már elkészült. Egyben hangsúlyozták azt is, hogy semmilyen személyes adatot nem tárolnak majd a digitális rendszerben. 

Magyarországon az okmány egyelőre még csak a tesztelési fázisban van, nálunk valószínűleg a következő hetekben – legkésőbb július 1-jén – kezdik majd el használni az okmányt. 

Rovatok