Index Vakbarát Hírportál

Jobbkezet kaphat Kim Dzsongun

2021. június 1., kedd 12:55 | aznap frissítve

Az észak-koreai állampárt létrehozott egy új vezetői pozíciót, amelynek betöltője lényegében a párt főtitkárának, Kim Dzsongunnak a helyettese lehet majd.

Anonim észak-koreai források alapján a Reuters azt írja az új, „első titkári” titulust viselő személy egyes üléseken Kim Dzsongun helyett elnökölne.

ÍGY pedig a GYAKORLATBAN ÉSZAK-KOREA MÁSODIK LEGFONTOSABB EMBERE LEHETNE.

Az új pozícióra egyébként a párt politikai bizottságában ülő tapasztalt politikust, Dzso Jongvont tartják a legesélyesebbnek, aki már most is KIm Dzsongun egyik legközelibb szövetségesének számít. 

Korábban sokan Kim Dzsongun húgát, Kim Jodzsongot tartották Észak-Korea második emberének, az utóbbi hónapokban azonban ő valamelyest háttérbe szorult .

A lépés Kim Dzsongun belső reformjának a részeként értelmezhető. A híresztelések szerint ugyanis Észak-Korea vezetője a közeljövőben nagyobb mértékben és közvetlenebbül vesz majd részt a kormányzat munkájában. 

Kim egyébként idén januárban szerezte meg a párt főtitkári tisztségét, ezzel pedig az utolsó olyan címet is birtokba vette, amely apja, Kim Dzsongil birtokolt – és amely az ő halála óta betöltetlen volt. 

Rovatok