Index Vakbarát Hírportál

A kreatív lopáshoz elég egy roller

2021. június 1., kedd 08:21

Egy roller segítségével lopták el Sergiu Turcu nagyváradi üzletembernek azt a széfjét, amelyben 400 ezer eurónyi értéket tartott.

Az eset még 2020 december 18-án történt a Bihar megyei Újpalotán, a feltételezett elkövetőket viszont csak az előző héten fogta el a rendőrség. Ezzel összefüggésben közölték a rablás néhány részletét. 

A széf egy nyílászárókkal foglalkozó, alaposan körbekerített és szigorúan őrzött újpalotai gyárépületben volt. Ide csak belépőkártyával lehetett bemenni, a kapuknál biztonsági őrök álltak, a helyet térfigyelő kamerák figyelték, és riasztórendszerrel is fel van szerelve az épület.

Ennek ellenére a tolvajoknak valahogy sikerült bejutniuk, bár az egyelőre még nem derült ki, pontosan miként. Sajtóinformációk szerint az álarcot és kesztyűt viselő elkövetők legalább öten voltak, és célirányosan a széf ellopása miatt törtek be az épületbe. 

A páncélszekrény nagysága viszont meglepte őket, így az épületből való kiviteléhez rögtönözniük kellett, de a kreativitásuk nem hagyta őket cserben:

Az épületben találtak egy rollerT, és végül ezen tolták ki a széfet.

Az épület elől aztán két autóval és egy haszongépjárművel távoztak. 

A gyanúsítottak közül hárman – két váradi és egy temesvári férfi – korábban már elítélt, profi bűnözők. Ők egyelőre még tagadják, hogy közük lenne a rabláshoz, de az ügyészek szerint mindannyian ugyanannak a bűnbandának a tagjai, akik az évek során több megyében is lecsaptak.

Az ügy gyanúsítottja még rajtuk kívül egy nemzetközi emberkereskedelemért és kerítésért elítélt, Olaszországban elfogott férfi, aki a rablás idején még csak a börtönből segíthette információkkal az elkövetőket. A sajtóbeszámolók alapján a vád elég gyenge lábakon áll, a nyomozó hatóságok viszont semmilyen részletet nem árulhattak el.

A széfben összesen 400 ezer euró értékben őriztek lejt, más valutákat, aranyrudakat, valamint egy 10 ezer eurós luxusórát. Az ügy sértettje, Sergiu Turcu 38-40 millió eurós vagyonával Románia egyik leggazdagabb emberének számít. 

Rovatok