Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna elnöke nem akarja, hogy a magyarság őshonos kisebbség legyen

2021. június 2., szerda 13:40

Június 4-én országos szintű online megbeszélést tartanak Ukrajnában A nemzeti kisebbségekről Ukrajnában című törvénytervezetről. A javaslat kidolgozásához az Ukrán Legfelsőbb Tanács emberi jogi, reintegrációs, nemzeti kisebbségi és etnikumközi bizottság tagjai tájékozódó körúton vettek rész, amelyen az előkészületben lévő kisebbségi törvény tervezetét ismertették a nemzeti kisebbségek képviselőivel − írja a Kárpáti Igaz Szó.

 A Kárpátalja Ma szerint a parlamenthez Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által benyújtott, az őshonos kisebbségekről szóló törvényben a magyarság nem élvezne jogszabályi prioritásokat. 

Ez azt jelenti, hogy már csak a kisebbségi jogszabály keretein belül oldható meg a magyar kisebbség anyanyelvhasználatának kérdése olyan módon, hogy az normalizálja az ukrán–magyar kapcsolatrendszert. Dmitro Lubinec, a parlament illetékes bizottságának Ungváron tartózkodó elnöke az ülésen kitért arra is, hogy más országok állami jelképeit biztosan nem használhatják ezentúl Ukrajnában, viszont a nemzeti szimbólumok használatáról külön rész rendelkezhet a készülő törvényben.

Lubinec kitért arra is, hogy törvénytervezet alapgondolata, hogy

csak azok a nemzeti közösségek kaphatják meg ezt a státust, amelyek nem rendelkeznek anyaországgal. Például a krími tatárok, a karaimok és a krimcsakok.

(Az említett népcsoportok őshazája a Krím-félsziget, melyet Oroszország 2014-ben annektált.) 

Felvetődött még annak a gondolata, hogy a romákat is megillesse ez a jog, azonban ez további konzultációkat igényel.

A tervezetről Kárpátalja regionális székhelyén, Ungváron tartottak ülést, amelyen a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) képviselői is részt vettek.

A KMKSZ elnöksége nyilatkozatban kérte a nemzeti kisebbségek jogairól szóló ukrajnai törvénytervezet teljes szövegének nyilvánosságra hozatalát és a kérdésben valódi társadalmi vita megszervezését.

A nyilatkozat rámutat, hogy az érvényben lévő, a nemzeti kisebbségekről szóló 1992-es törvény az európai gyakorlatnak megfelelően viszonylag széles jogokat biztosít az országban élő nemzetiségek számára. A KMKSZ elnöksége abban bízik, hogy az új szabályozás tovább bővítené, és nem szűkítené a már meglévő kisebbségi jogokat. A tervezet szövegének ismerete nélkül azonban lehetetlen érdemi vitát folytatni a kisebbségekkel a témában − áll a szervezet közleményében.

Rovatok