Index Vakbarát Hírportál

Szesztilalmat vezettek be egyes amerikai légi járatokon

2021. június 2., szerda 21:54

Az American Airlines csatlakozott a Southwest légitársasághoz, amely felfüggesztette az alkoholárusítást a járatokon. A döntés előzménye: a Southwest egyik légiutas-kísérőjét nemrégiben olyan súlyosan bántalmazták, hogy elvesztette két fogát.

„A légiutas-kísérők minden nap a frontvonalban állnak. Nemcsak az utasok biztonságát szavatolják, hanem eloszlatják félelmeiket, és érvényesítik a szövetségi irányelveket, köztük az arcmaszk viselését” – emlékeztetett az American légiutas-kiszolgálásért felelős igazgatója.

„Az elmúlt héten azonban egyesek nyugtalanító helyzeteket teremtettek a repülőgépek fedélzetén. Hadd legyek egyértelmű: az American Airlines nem tolerálja a személyzetünkkel szembeni bántalmazást vagy rossz bánásmódot” – üzente Brady Byrnes.

Más légitársaságokhoz hasonlóan az American tavaly márciusban függesztette fel először az alkoholárusítást, hogy csökkentse a személyzet és az utasok közötti feszültséget, és a biztonságos repülést szavatoljon.

A féktelen utas

Néhány napja a 28 éves Vyvianna Quinonez egy Sacramentóból San Diegóban tartó járaton felháborodott, hogy a légiutas-kísérő arra kérte: csatolja be biztonsági övét. Magából kikelve megütötte a személyzet tagját. A légiutas-kísérő súlyos sérüléseket, vérzett az arca, és – mint utóbb kiderült – két fogát elvesztette.

Az utast egy másik fékezte meg: „Ne merészeljen hozzányúlni egy légiutas-kísérőhöz!” – harsogta a férfi.

Video obtained by CBS News shows the moment a Southwest Airlines flight attendant was punched by a passenger after asking her to keep her seat belt fastened during a flight from Sacramento to San Diego Sunday. https://t.co/gQusevodYC pic.twitter.com/4SAkoQwFlf

— CBS News (@CBSNews) May 30, 2021

A támadót, Quinonezt, a leszállás után járőr kísérte le a gépről, majd nyomban letartóztatták testi sértésért – közölte a San Diego-i rendőrség.

„Nem nézzük el, és nem toleráljuk az utasaink biztonságáért felelős személyzetünk verbális vagy fizikai bántalmazását” – közölte a Southwest szóvivője.

Nem egyedi eset

Az incidens egy nappal azelőtt történt, hogy a Szövetségi Légügyi Hivatal 52,5 ezer dolláros (15 millió forintos) bírságot szabott ki egy utasra, aki tavaly december végén a Delta egyik járatán megpróbálta kinyitni a pilótafülke ajtaját, és kétszer arcon ütött egy légiutas-kísérőt.

„A rossz viselkedésnek ára van” – üzente a légügyi hatóság.

The FAA has proposed fines between $9K and $15K against five passengers for allegedly interfering with and, in two cases, assaulting flight attendants. We have zero tolerance for unruly or dangerous behavior. Our fines can reach up to $35K. https://t.co/CeWKZ6HnZT #FlySmart pic.twitter.com/GtWwCYVV18

— The FAA * (@FAANews) May 24, 2021

Csupán a Southwest járatain április 8. és május 15. között 477 alkalommal regisztráltak helytelen viselkedést az utasok részéről – közölte a légitársaság szakszervezete.

Az év kezdete óta összesen 2500 bejelentés érkezett. Ezek zöme azokra vonatkozott, akik elutasították a maszk viselését, ami az amerikai járatokon szeptember 13-ig kötelező.

Az American Airlines eddig a határidőig függeszti fel az alkohol felszolgálását belföldi járatain. Ugyanakkor a business és az első osztály utasai rendelhetnek bort, sört vagy koktélt.

A Southwest azonban súlyos támadás után határozatlan időre zárolta a szesz árusítását.

A United a két óránál hosszabb járatokon engedélyezi az alkohol fogyasztását, a Delta pedig nem vezetett be korlátozást.

(Borítókép: Az American Airlines egyik járata 2019. november 7-én New Yorkban. Fotó: Andrew Lichtenstein / Corbis / Getty Images)

Rovatok