Index Vakbarát Hírportál

Ausztria: felfüggesztették a politikai iszlám elleni programot

2021. június 3., csütörtök 17:02 | aznap frissítve

Ausztriában ideiglenesen felfüggesztették a politikai iszlám térnyerése elleni program egyik elemét, a világhálón is elérhetővé tett úgynevezett iszlám-térképet. Nem a támadások miatt, hanem mert technikai módosításokat hajtanak végre az oldalon, írta az MTI az osztrák oe24 hírcsatornára hivatkozva. A konzervatív néppárti Susanne Raab integrációs miniszter múlt héten mutatta be újságírók előtt az  úgynevezett iszlám-térképét. Ez átfogó képet ad az Ausztriában tevékenykedő muzulmán szervezetekről, egyesületekről, hitközségekről és az őket képviselő fontosabb személyekről, illetve irányultságuk, kapcsolataik besorolásáról, továbbá rávilágít egyes szervezetek összefonódásaira a politikai iszlám ideológiájával, szervezeteivel és hálózatával.

A tárcavezető azóta, elsősorban közösségi médiaplatformokon, több halálos fenyegetést is kapott. A Muzulmán Ifjúság Ausztria (MJÖ), az osztrák iszlám hitközösség ifjúsági szervezete feljelentést helyezett kilátásba ellene, és az Európa Tanács is felszólította Ausztriát, hogy vonja vissza a térképet.

Időközben a szélsőséges jobboldalinak nevezett osztrák identitárius mozgalom tagjai figyelmeztető táblákat helyeztek ki Bécs több mecseténél, mások mellett a radikális Tewhid mecsetnél is, ahol a későbbi négyszeres terrorista gyilkos, Kujtim Fejzulai is radikalizálódott. A mozgalom tábláin a „Vigyázat! Politikai iszlám a közeledben” felirat és az iszlám-térkép weboldalának elérhetősége, valamint egy fenyegető tekintetű imám karikatúrája látható. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Raab elítélte az akciót, és azt mondta: elfogadhatatlan, hogy szélsőséges csoportok visszaéljenek a politikai iszlám elleni legitim harccal.

Hozzáfűzte: fontos feladatának tartja, hogy továbbra is következetesen fellépjenek mindenféle szélsőséges megnyilvánulás ellen, érkezzen akár az a szélsőjobbról vagy a radikális iszlamizmus oldaláról.

Rovatok