Index Vakbarát Hírportál

Per hátán per a Batthyáneum birtoklásáért

2021. június 4., péntek 10:10 | aznap frissítve

Romániában indulatokat váltott ki a politikai életben, hogy a legfelsőbb bíróság múlt heti jogerős döntése szerint a katolikus egyház, hosszú pereskedés után, nem kapja vissza a Batthyáneumot. A 65 ezer kötetes, 1650 középkori kéziratot magában foglaló könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek és ősnyomtatványok háromnegyed részét.

A Batthyáneum a legnagyobb értékű ingatlan és gyűjtemény, amelyet az erdélyi magyar egyházak visszaigényeltek a román államtól.

Valószínűleg ismét az Emberi Jogok Európai Bíróságán folytatódik a jogi küzdelem. A strasbourgi bíróság 2012-ben már bírság kifizetésére kötelezte a román államot, amiért 14 évig húzta a Batthyáneum restitúciós kérelmének az elbírálását, írta a Transindex.ro portál.

Az Erdélyi Magyar Szövetség közleményben kérte az RMDSZ-től, hogy a kormánykoalícióban beszélje rá a partnereket arra, hogy egy kormányrendeletet hozva a katolikus egyház tulajdonába jusson az épület és a benne őrzött hagyaték.

Hegedüs Csilla államtitkár, az RMDSZ szóvivője azt mondta: „A Batthyáneum visszaszolgáltatásáról egy máig érvényben levő törvény rendelkezik. A kormány 1998-ban sürgősségi kormányrendeletet fogadott el egyes szimbolikus jelentőséggel bíró ingatlanok visszaszolgáltatásáról, amelyet 2002-ben a parlament törvény erőre emelt. E törvény pedig tételesen rendelkezik a Batthyáneum és más ingatlanok visszaszolgáltatásáról. A végleges bírósági ítéletet nem lehet politikai eszközökkel felülírni. Marad az Emberi Jogok Európai Bíróságához való fordulás”.

Rovatok