Index Vakbarát Hírportál

Világháborús óvóhelyből művészeti múzeum

2021. június 5., szombat 12:14

A második világháborúban lőszerraktárként és óvóhelyként funkcionált az a sziklába vájt alagútrendszer, amely a brassói Várkert sétány alatt található. Csaknem hetven évig volt használaton kívül, most látogatható kiállítóteret hoztak létre benne – írta meg a Főtér

A katakombák idegenforgalmi mozgatóerejét már korábban felismerték, így az érdeklődők számára 15 fős csoportokban ingyenesen volt lehetőség betérni a sziklába vájt alagútrendszer belsejébe. Most úgy tűnik, hogy új értelmezést kapott a helyszín felhasználása: 

az alagútban ugyanis létrehozták románia első újmédia-művészeti múzeumát. 

A kiállítóhely angol elnevezést kapott, a Brassó Underground Museum névre hallgat, melyet csak BUM-ként rövidítenek. A művészeket azonnal megihlette a különleges helyszín, és az újmédia valamennyi eszköztárát felsorakoztatták, így a tükröket, ultraibolya fényeket, világító képernyőket, hangszórókat és egyéb digitális eszközöket.

mindezt a tükröződések és a megfelelő optikai illúziók céljából. 

Romániában ez az első ilyen jellegű kiállítás. Az alkotások jelentős része interaktív, a célja, hogy felébressze a kedvét a befogadó játékosnak. Ha sikerül elnyernie a látogatók tetszését, a kiállítás a jövőben állandósulhat.

Rovatok