Index Vakbarát Hírportál

Kifőzték az összeesküvők, Trump hogyan buktathatja meg Bident

2021. június 6., vasárnap 16:00

Donald Trump volt amerikai elnök Wayne Allyn Root szélsőjobboldaliként számontartott politikai rádióműsorában rendkívül érdekesnek tartotta azt a felvetést, hogy ne várjon a következő, 2024-es elnökválasztásokig, hanem induljon a 2022-es kongresszusi választásokon, majd az amerikai szövetségi alsóházban választassa meg magát annak elnökévé. Ugyanis egyedül a kongresszusi képviselők kezdeményezhetik az Egyesült Államok elnökének felelősségre vonását, az úgynevezett impeachment eljárást. Közjogilag ez az egyedüli alkotmányos mód az Egyesült Államok elnökének elmozdítására – írja a Business Insider.

Donald Trump jól ismeri ezt az eljárást, hisz az Egyesült Államok 245 éves történelme alatt mindössze három impeachment indult. A legutóbbi éppen vele szemben, amit azért kezdeményeztek, mert az ukrán elnököt állítólag rá akarta venni, hogy vizsgálják ki a kihívójához, Joe Bidenhez köthető, ukrajnai kétes ügyleteket. 

A rádióműsorban felvázolt mesterterv része lenne, hogy Trump kongresszusi elnökként impeachment eljárás alá vonná Joe Bident, mégpedig szerinte a csalással megnyert elnökválasztás miatt. Ha ez bebizonyosodna, akkor az alkotmány szerint az alelnök, Kamala Harris venné át az elnöki teendőket. Itt még nem áll meg a spekuláció, mert ha Kamala Harrist is sikerül megbuktatni, az elnök a Kongresszus vezetője lenne. Tehát ha minden így összejönne,

DONALD TRUMP AKÁR MÁR JÖVŐRE VISSZAKÖLTÖZHETNE A FEHÉR HÁZBA.

Ennek a realitása azonban inkább a Kártyavár (House of Cards) című elnöki sorozat következő évadának forgatókönyvét célozhatná meg, semmint a való életet. Eleve a kongresszusi képviselők legalább felének kellene megszavaznia az elnök elleni vádemelést. Majd magát az eljárást már a felsőház, vagyis a Szenátus előtt folytatnák le. A szenátorok kétharmada kell hogy megszavazza az elnök eltávolítását. És akkor még az alelnököt is meg kellene buktatni.

Rovatok