Index Vakbarát Hírportál

Merész ötlettel tört be a dollármilliárdosok élbolyába a román programozó

2021. június 6., vasárnap 21:30

Daniel Dines nehezen viselte az amerikai életet, miután 2001-ben elhagyta szülőhazáját, Romániát. A Microsoftnál helyezkedett el. Ott szerzett tudásával és tapasztalatával alapozta meg mesés vagyonát.

A szoftverprogramozó alig négy év elteltével, 2005-ben tért vissza hazájába, ahol elindította a ma UiPath néven futó vállalkozást.

„Szoftverrobotokat gyártunk, hogy az emberek ne váljanak robotokká” – ezzel a mottóval hirdeti magát az automatizálási szoftvereket fejlesztő cége. Amerikai tőzsdei bevezetésének első napján 1,3 milliárd dollárt gyűjtött össze – jelentette a Bloomberg.

Daniel Dines struggled with life in the U.S. after leaving his native Romania in 2001 to work for Microsoft Corp., but the experience created the foundation for one of the world's biggest fortunes.

— Bloomberg (@business) May 12, 2021

Dines, a vállalat vezérigazgatója több mint 6 milliárd dolláros részesedést ellenőriz.

„Egy olyan ember számára, aki a húszas éveiben érkezett Európából az Egyesült Államokba, nagy kihívást jelentett az alkalmazkodás, még akkor is, ha szakmailag nagyszerű tapasztalatokat szerzett a Microsoftnál” – mondta a ma 49 éves Dines tavaly egy technológiai konferencián.

Ennek eredményeként támadt egy őrült ötlete. Hazament, és megalapította cégét.

A dollármilliárdosok elitjében

A UiPath, amelynek értékét 2019-ben már 7 milliárd dollárra becsülték, most nagyjából 30 milliárdot ér, miután részvényeit a piaci sáv felett, 56 dollárra árazták be. Ezzel Dines 8,37 milliárd dolláros, közel 2400 milliárd forintos vagyonra tett szert, és egy csapásra bekerült a világ 500 leggazdagabbja közé. A Bloomberg Billionaires Index szerint most a 326. helyen áll.

„Egy vállalatot egy kis, piac nélküli helyről indítani rejtett előnnyel jár: arra kényszerít, hogy az első naptól kezdve globálisan gondolkodjunk” – mondta Dines a UiPath tőzsdei bevezetéshez csatolt levelében.

Az általa fejlesztett szoftver számos olyan alacsony képzettséget igénylő feladatot végez, amelyeket a vállalkozások egykor az alacsony bérű országokba, például Indiába vagy a Fülöp-szigetekre szerveztek ki.

A robotizált folyamatautomatizálási technológiaként ismert eljárás ismétlődő, rutinszerű adatbeviteli és feldolgozási feladatokat lát el – az emberek helyett. A UiPath honlapja szerint a szoftverek egy részét kórházakban és egészségügyi projektekben használták, a legutóbb például a Covid–19-járvány adatainak a feldolgozásában is.

Dines, aki matematikát és informatikát tanult a Bukaresti Egyetemen, Romániában nőtt fel még Ceaușescu diktatúrája alatt.

A céget DeskOver néven alapította, bukaresti lakásából működtette, majd 2015-ben átnevezte UiPathra, 2017-ben pedig egy manhattani felhőkarcolóba költöztette központját.

Dines birtokolja a vállalat összes B osztályú, 35 szavazattal rendelkező részvényét, míg az A osztályú részvények egy-egy szavazattal rendelkeznek. A tőzsdei bevezetés után Daniel Dines fogja irányítani az immár 3200 alkalmazottat foglalkoztató UiPathot.

(Borítókép: Daniel Dines. Fotó: Bertrand Guay / AFP)

Rovatok