Index Vakbarát Hírportál

Több mint 20 civilt ölt meg a katonaság Mianmarban

2021. június 6., vasárnap 06:38

Legkevesebb húsz polgári lakos halt meg szombaton, amikor a tüntetők összecsaptak a junta katonáival Mianmar déli részén – adta hírül a helyi média alapján az MTI. Az Ajejarvadi folyó deltájánál, Ranguntól mintegy 150 kilométerre északnyugatra Hlajszve faluban számszeríjakkal, hajítógépekkel, vadász- és légpuskákkal, földműves eszközökkel felfegyverkezett helyi lakosok szembeszálltak fegyverek után kutató katonákkal.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet legutóbbi összesítése szerint a február 1-jei katonai puccs óta a biztonsági erők legalább 845 embert öltek meg és ötezernél több embert vettek önkényesen őrizetbe.

Mianmarban a hadsereg februárban, a parlament megalakulása előtt néhány órával vette át a hatalmat. Őrizetbe vették a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét.

A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebb eszközökkel lép fel. A tüntetők egy része csatlakozott a puccs elleni polgári engedetlenségi mozgalomhoz (CDM), mások fegyvert ragadtak és beálltak az etnikai gerillaszervezetekhez.

Rovatok