Index Vakbarát Hírportál

Belarusz csoportosan küldi az illegális bevándorlókat az EU határaira Litvánia szerint

2021. június 7., hétfő 21:56

Nyilvánvaló, hogy hibrid hadviselés folyik Litvániával szemben és az illegális bevándorlók átküldése ennek egyik eszköze – jelentette ki Agne Bilotaite litván belügyminiszter, miután a balti állam hatóságai kilenc, Belarusz felől érkező iraki menedékkérőt vettek őrizetbe. 

A belügyminiszter szerint az illegális bevándorlók szervezetten érkeznek Litvánia, és így az Európai Unió határára, miközben a belarusz határőrök  igyekeznek eltüntetni a nyomaikat, ami kormányzati tisztségviselők közreműködését sejteti. 

Felidézte azt is, hogy légijáratok indulnak Bagdadból és Isztambulból Minszkbe. Laurynas Kasciunas litván parlamenti képviselő pedig ezt megtoldotta azzal, hogy közvetlen kapcsolat áll fenn bizonyos nemzetközi légijáratok és az illegális bevándorlók csoportjainak érkezése között.

A múlt héten ötvenkét illegális bevándorlót tartóztattak fel Litvániában a hatóságok a fehérorosz határ közelében – emlékeztet az MTI, hozzátéve, hogy a Belarusszal 680 kilométer hosszú közös határral bíró balti ország május végén döntött a határszakasz megerősítése mellett. 

Az Európai Unió a múlt héten tiltotta ki légteréből az összes belarusz légitársaságot. 

Rovatok