Index Vakbarát Hírportál

G. Fodor Gábor: A tanítványnak az a dolga, hogy megölje a mestert

2021. június 7., hétfő 21:50

Nekem olyan ez az életút, mint egy hosszú tanulási folyamat, ahol vannak mesterek – mondta G. Fodor Gábor egy vele készített nagyinterjúban. A fideszes politikai elemző szakmai és emberi kapcsolatairól is beszélt.

Habony Árpád otthon van, és politikával foglalkozik – tudhattuk meg G. Fodor Gábor politikai elemzőtől, akit a Partizán hétfői műsorában faggattak a NER-közeli üzletemberhez fűződő viszonyáról. A kormánypárti politológus, a Századvég Alapítvány kuratóriumi elnöke, a 888.hu főszerkesztője elmondta, hogy személyes kapcsolatot ápol Orbán Viktor tanácsadójával, ezért nem hajlandó részleteket elárulni róla. A beszélgetés egy pontján ugyanakkor némi cinizmussal megjegyezte: azt megtanulta tőle, hogy hülye kérdésekre ne válaszoljon.

A közel egyórás interjú alatt G. Fodor Gábor tudományos tevékenységéről, Orbán Viktorról írt könyvéről, valamint emberi, szakmai kapcsolatairól is érdekes gondolatokat osztott meg. Beszélt például arról, hogy 

a tanítványnak az a dolga, hogy megölje a mestert.

Márpedig G. Fodor mestereként tekint Habonyra, de a beszélgetésből az nem derül ki, mikor és hogyan próbált meg leszámolni a kormány egykori vezető kommunikációs tanácsadójával. 

Beszéltünk arról, hogy ez egy interjú a sorozatgyilkossal. De hát nézd meg a sorozatgyilkosokkal készült interjúkat. Azokból kiderülnek dolgok? Egyiket sem követtem el…

– fogalmazott. A politológus idén jelentette meg könyvét Az Orbán-szabály címmel, ezzel kapcsolatban a magyar kormány politikájáról, hatalomtechnikájáról is értekezett. Szerinte a kétharmados többség arra is legitimálja a kormányt, hogy az alaptörvény módosításával átírja a szabályokat, erre ugyanis a választók felhatalmazták. Hozzátette, hogy a Fidesz felismerte azt, hogy az emberekkel szembe csak ideig-óráig lehet menni, a vasárnapi boltzár vagy a budapesti olimpia elengedése erre a „politikai teljesítményre” utal.

Az interjúban a politikai elemzőt többször szembesítették korábbi tudományos munkáival, amelyeket maga G. Fodor Gábor minősített elavultnak.

Ezeket nyugodtan ki lehet dobni

– mondta a beszélgetés egy pontján. G. Fodor Gábor ezt a kitételét is a korábbi mestereire vezette vissza. Mint fogalmazott, mások mellett Stumpf István és Lánczi András is hatással voltak rá, akiktől bár sokat tanult, de az évek során megváltozott a véleménye.

Rovatok