Index Vakbarát Hírportál

Újabb EU-tagország csatlakozik az Európai Ügyészséghez, de nem Magyarország az

2021. június 7., hétfő 21:17

Üdvözölte Francisca van Dunem, az Európai Unió soros elnökséget betöltő Portugália igazságügyi minisztere, hogy megkezdte munkáját az uniós pénzek felhasználásának kivizsgálását célul kitűző Európai Ügyészség.

Francisca Van Dunem ezt az uniós igazságügyi miniszterek luxembourgi tanácskozásán mondta, melyen az ügyészség vezetője, Laura Codruța Kövesi is részt vett. A testület munkájáról a portugál tárcavezető kiemelte: nem fog függeni semmilyen uniós vagy tagállami hatóságtól vagy politikai testülettől – írja az EUrológus

A tanácskozáson azt is felfedték, hogy újabb tagállammal bővül az ügyészi szervezet,

jövőre Svédország is csatlakozik az együttműködéshez. 

Ezzel pedig már csak Írország, Dánia és Magyarország nem vesz részt a szervezet munkájában, amit a kimaradó tagállamok lényegében a szuverenitásuk megőrzésével indokolnak. Jóllehet az írek és a dánok uniós csatlakozási szerződésében lefektették, hogy távol maradhatnak a bel- és igazságügyi együttműködésektől, a dánok ezt még népszavazás útján is megerősítették. 

Magyarország távolmaradását Gulyás Gergely kancelláriaminiszter múlt héten az ország szuverenitásával indokolta, valamint azzal, hogy a korábban a román korrupcióellenes ügyészség vezetőjeként számos sikert elérő Laura Codruța Kövesi magyarellenes

Gulyás Gergely szerint az Európai Ügyészség első vezetőjének a személye önmagában cáfolja a szervezet hatékonyságát, mivel Romániában magyar politikusok ellen folytatott koncepciós eljárásokat, miközben ellene is indult büntetőeljárás. 

Varga Judit magyar igazságügyi miniszter, aki korábban jelezte, hogy az uniós ügyészségi szervezet munkájában Magyarország megfigyelőként azért részt fog venni, ugyancsak jelen volt a szakminiszteri találkozón. 

Az MTI-nak adott rövid nyilatkozatában teljesen más dolognak örvendett, mint portugál hivatali kollégája. Varga Judit üdvözölte, hogy a magyar–uniós kapcsolatokban egyre nagyobb hangsúlyt kapó jogállamiság kérdése „hazatért”, azaz végre igazságügyi miniszterek, tehát szakemberek elé került a téma. 

Egy népszerű utalást használva közölte: 

A jogállamisági vita végre oda került, ahová tartozik, a téma ugyanis az igazságügyi miniszterek elé került; az 1996-os Európa-bajnokság szlogenje újra aktuális, a foci hazatér helyett azonban most a jogállamiság hazatér a mérvadó.

Ha nem szakemberek beszélnek a jogállamiságról, és nem ők elemzik a tagállami sajátosságokat, könnyen politikai boszorkányüldözéssé fajulhat a vita – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter.

(Borítókép: Varga Judit (j) és Éric-Dupond Moretti (b) 2021. június 7-én az uniós igazságügyi miniszterek luxembourgi tanácskozásán. Fotó: EU Council / Pool / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok